6 съвета за растения в саксии и сандъчета


За много обитатели на апартаменти отглеждането на цветя и зеленчуци в контейнери е единственият начин да имат домашна градина. А прекарването на време сред зеленина може да е единственият начин да се успокоите след тежък работен ден. Освен това, да си изцапате ръцете понякога може да ви сближи с природата и дори да нямате време за разходка в планината, все пак да се почувствате като част от природата. 

Плюс това, градинските сандъчета и саксии могат да бъдат толкова малки или големи, колкото искате. Можете да започнете с една саксия и постепенно да добавите повече, тъй като ставате по-уверени. Може да започнете с цветя и да добавите зеленчуци или да се отдадете и да ги засадите наведнъж. Няма грешен начин за отглеждане на градина в сандъчета  – стига да следвате тези шест съвета.

Изберете правилния размер саксия

Това може и да не е изненада, но всичко зависи от саксията, когато става дума за домашно отглеждане на растения Твърде малката саксия ще натовари корените на растението и ще ограничи растежа му. Огромна саксия с малко растение ще изсъхне бързо, защото вътре остава твърде много гола почва изложена на слънце и вятър. Като цяло, търсете плитки саксии за ниски растения и дълбоки саксии за високи растения.

Материалът на саксията също е от значение

Ако отглеждате само цветна градина, която не става за ядене, то имате свободата да използвате всякакви сандъчета и саксии, стига да са с правилния размер за вашето растение. Всичко от дървена щайга до стара саксия, която сте намерили в магазин за втора ръка до обикновен пластмасов IKEA леген, е подходящо Когато става въпрос за зеленчуци, трябва да сте по-прецизни. Не искате вашата саксия да съдържа нещо неприятно в почвата, която ще се абсорбира от храната ви. Тук теракота е чудесен вариант, както и пластмасовите кутии за хранителни продукти. Фибростъкло, смола или бетонни саксии също вършат работа. За дървени сандъчета използвайте само необработен дървен материал.

Помислете за мястото преди да засадите растенията

Едно от хубавите неща в градинарството вкъщи е, че градината ви е преносима – можете да преместите растенията на по-сенчесто място в суровите летни дни. Но докато това е вярно за сладките малки саксии, повечето външни растения са със значително по-големи размери, а теракотата и керамиката бързо се натоварват, когато добавяте почва. Успех да пренасяте 20-килограмов сандък, така че изберете мястото предварително и забравете да го местите. 

Поливането е ужасно важно

Ето защо: почва се изсушава по-бързо в контейнери, отколкото в земята. Контейнерите се затоплят по-бързо, защото седят по-високо над земята и почвата като цяло е по-малко, така че не може да задържи толкова вода, колкото обикновената градина. Ще откриете, че трябва да напоявате растенията си по-често от традиционната градина, затова следете за увяхващи листа. Разбира се, винаги проверявайте почвата преди да започнете да напоявате: ако все още е влажна, оставете го за друг ден.

Запознайте с какво не може да се засади в саксии и сандъци

Технически, можете да отглеждате всичко в сандъче. Но има някои неща, които вероятно не искате да растат в контейнери. Например царевица. Ще поберете едно, може би две, стъбла в голяма саксия, така че най-добрата реколта от кочаните просто не е голяма възвръщаемост за инвестицията. Картофите също са предизвикателство: те трябва да бъдат засадени на най-малко 30 сантиметра дълбочина и ще се нуждаят от още място за растеж под това.

Препоръчително е също така да се разрови почвата около стъблото, докато растенията растат, което не е много приложимо в саксиите. Що се отнася до не-хранителните растения, може да не искате трайни растителни насаждения в сандъци, освен ако не планирате да ги запазите за постоянно за години напред. Многогодишните растения имат по-големи и по-дълбоки коренни системи, отколкото едногодишни (които оцеляват само за един вегетационен период), така че те също изискват големи саксии. Саксийните трайни насаждения също са по-скъпи от едногодишни, така че те не са добра инвестиция, ако планирате да ги изпратите на компост в края на сезона.

Помислете да групирате растенията

Домашните градини изглеждат по-добре, когато групирате растения с различна височина. Засаждането на малки растения в основата на високо растение също предпазва почвата от твърде бързо изсушаване. Когато избирате растения за групиране в един контейнер, уверете се, че всички те имат сходни изисквания за слънце и вода. За цветя, помислете за времето на цъфтеж. Някои растения спират цъфтежа, когато изчезне прохладата на пролетта; други ще цъфтят до есента. За зеленчуци, сдвояването на растения със сходни времена на прибиране на реколта ще поддържа нещата удобни, особено ако искате да използвате саксията за втори кръг по-късно през сезона. Можете също така да обмислите групирането на растения по функция – смесицата от билки, всичко в една саксия, винаги е удобна близо до вратата.