В търсене на баланса между онлайн и офлайн ще продължи да се развива бизнесът и тази година. И все пак – онлайн присътвието ще е една идея по-резултатно, затова всеки, който иска да продължи да се развива и пораства, трябва да отдели време и ресурс за това, което е пропуснал в онлайн присъствието си досега.

6 тенденции в онлайн търговията през 2021


онлайн търговия тенденции

Вече една година живеем в паралелните светове на онлайн и офлайн общуването, бизнеса, търговията. Взаимовръзките между онлайн и офлайн тенденциите обаче са така преплетени, че е невъзможно да говорим за едното, без да вземем под внимание другото.

И макар често да изпадаме в ситуация на пълен или частичен локдаун, който поставя онлайн акцент пред бизнеса, в момента, в който имаме възможност да направим офлайн избора си като потребители, очакваме от търговците и доставчиците на услуги да ни посрещнат във физическите си магазини и офиси.

Съвсем логично и през 2021 година тенденциите ще продължат да се развиват двупосочно, а бизнесът е поставен пред ситуация да бъде еднакво адекватен и конкурентен както онлайн, така и офлайн.

През изминалата година се наблюдаваше лутане на търговците между това да търсят и печелят нови онлайн потребители тогава, когато офлайн пазарът се затваряше, но и да се борят за спасяване на физическите си магазини за моментите, когато потребителят ще потърси продукта им, щом отворят моловете.

Имаше и такива, които след дълго инертно съществуване онлайн, успяха да уловят вълната и в момент, когато не малко физически магазини затваряха окончателно, те да отоворят първите си шооуруми.

В търсене на баланса между онлайн и офлайн ще продължи да се развива бизнесът и тази година. И все пак – онлайн присътвието ще е една идея по-резултатно, затова всеки, който иска да продължи да се развива и пораства, трябва да отдели време и ресурс за това, което е пропуснал в онлайн присъствието си досега.

За да бъдем максиално полезни, споделяме с вас 6 водещи тенденции в електронната търговия през 2021 г., които е задължително да вземете под внимание, ако вече сте или планирате да продавате онлайн.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект и автоматизирането на процесите са ключови за развитието ви. Интелигентно разработен алгоритъм за обслужване на клиентите или анализ на потребителските им нагласи, нужди, търсения, може да подобри процесите за идентификация на най-добрите канали, време и цена, на които да продавате опредлен продукт или услуга и ще помогне да ускорите процесите на продажба и увеличите продажбите.

Персонализация

Персонализацията като отговор на търсенето и очакването на клиентите. Днес вече не е достатъчно просто да продавате онлайн. Днес клиентите очакват от вас да им предлагате персонализирани продукти спряо предходни търсения и покупки. Да ги убедите, че имат нужда от това, което им предлагате, а не да очаквате те сами да се сетят. Тази персонализация се постига именно чрез използването на изкуствен интелект и умни чатботове.

Онлайн мобилно преживяване за клиентите

Тенденциите сочат, че до няколко години онлайн търговията ще се осъществява основно през мобилни устройства. Затова, ако искате да задържите и надградите позициите си онлайн, трябва да работите активно за подобряване на услугите за настоящите и бъдещите си клиенти през мобилно устройство, най-често сартфон.

Офлайн електронна търговия

Както споменахме в началото, въпреки стремглавото развитие на онлайн търговията, тенденцията да предложите и офлайн продуктите си, се запазва. Това важи особено за онлайн търговците, които до този момент не са присъствали с физически магазини. Все пак дори онлайн лидерът Amazon заяви и офлайн просъствието си със своя верига физически магазини. Две винаги ще е повече от едно, така че многоканалната търговия е безспорно по-успешният избор.

Дигитален портфейл

Според последни проучвания потреблението на дигиталните портфейли от 2019 г. досега се е удвоило. Очкаванията са, че до 2023 г. повече от половината онлайн плащания ще се случват именно чрез дигитален порфейл. Затова трябва да развиете услугите си и по отношение на разплащатените опции в онлайн магазина си. Наложеният платеж и плащането с банкова карта скоро ще са недостатъчни.

ReCommerce или т.нар. повторна търговия

Т.нар. повторна търговия или предлагането на стоки “втора ръка” не е новост. Световни изследвания обаче сочат, че следващият й подем се очаква още в края на тази година. Прогнозите са, че в следващите пет години позициите на онлайн пазара за продукти “втора употреба” ще се удвои. Познавате добре платформи като eBay и Gumtree, така че няма да е излишно да направите анализ на бизнес модела им.

Светът се развива, а потребителите, пренаситени от достъпността на всеки продукт или услуга, са все по-заинтересовани от качеството, а не от ценатаНищо не губите, ако помислите дали и вашите продукти не могат да покрият и някаква част и от тази ниша, превръщайки пазаруването онлайн отново във вълнуващо преживяване.

 

 

Вижте още: 

Пазаруването онлайн повиши търсенето на складове