7 билки, които може да гледаме в апартамента


Няма нищо по-хубаво от свежите билки, за да подобрите вкуса на ястията си. Добавянето на подправки е чудесен начин да събудите вашите вкусове, без да добавяте тези нездравословни аромати, които често ни се налага да ползваме. Но има няколко проблема със свежи билки. Първо, цената им по био магазините. След това се изправяте пред факта, че те бързо се развалят, още преди да можете да използвате целия пакет или връзка. Има ли по-добър начин да получите тези деликатни листа във вечерята си, без да правите компромиси? Разбира се! Всичко, което трябва да направите, е да си направите мини градина с няколко от най-добрите билки, които могат да се отглеждат и на закрито.

Започването на мини градина е лесно. Първо, изберете най-слънчевата част от дома си. Кухненският перваз е идеално място, тъй като го прави лесно да се подреждат билките според нуждите при готвене. Подредете няколко саксии, вземете тесен сандък или, ако се чувствате амбициозни, създайте „жива стена“. С някои корена от близкия магазин за цветя или голям хипермаркет, ще можете да започнете своята градина. Но кои билки трябва да изберете? АПредлагаме ви седем растения, които растат най-добре на закрито.

Босилек

 

Поставете босилек на топло и слънчево място и той ще процъфти. Когато използвате босилека избирайте листа от върха на растението. Това го доближава до основата и не се разцъфтява. Докато деликатните цветове на босилека може да изглеждат добре, то те могат да преобразят растението и да ви оставят с малко ароматни листа.

Ако търсите предизвикателство, босилекът е голяма билка, която може да отглеждате от семе. Той не е много взискателен, стига да вимате много слънце, не би трябвало да имате  проблем.

Риган

 

 

Риганът е друга подправка, която харесва слънцето. Докато доставяте умерена светлина и вода, щом повърхността на почвата е суха, той ще расте добре. За да използвате листата в готвенето отрежете една част от стъблото и след това оберете листата от нея.

Риганът е по-силен, когато е изсушен. Ако имате известно време, измийте няколко нарязани стъбла и ги сложете да съхнат на добре проветриво място. Или ако имате гости и искате да се покажете с вашият силен риган, можете да го изсушите и във фурната.

Мащерка

 

Мащерка предпочита слънце, но както ригана, може да расте добре, стига да получава няколко часа светлина всеки ден. Поливайте я, когато повърхността на почвата е суха. Ако забележите, че мащерката ви изглежда изнемощяла, най-вероятно сте я наводнили. Вкусът на мащерката я прави любима в сосове и печено, а атрактивните й стъбла я правят и перфектна гарнитура. Въпреки това, не се ограничавайте: Тя също работи добре в коктейли и лимонада.

Розмарин

 

Ако търсите начин да запазите уханието в кухнята си, розмаринът е една от най-добрите билки за отглеждане на закрито. Дайте му много слънце и ще даде на вашата кухня свежа, билкова миризма. Розмаринът е друга добра гарнитура. Можете да добавите части от стъблото за печене и супи, просто се уверете, че сте сложили достатъчно от стъблата, за да могат хората да ги забелязват и да не ги изяждат. Или, ако искате да включите изцяло розмарин във вашето ястие, можете да накълцате на ситно острите листа.

Мента

 

Кой не обича мента в лека лятна салата или освежаваща напитка? Независимо дали искате да отглеждате мента за вашия студен чай, като забавно допълнение към вашата сутрешна глазура или кисело мляко, или за да придадете на вашите печени зеленчуци ново усещане, това е растението. Всъщност, ментата е най-добре да се съхранява в собствена саксия или съд, защото расте много бързо. Повечето сортове мента обичат много слънце и влажна почва.

Магданоз

 

Магданозът е много повече от гарнитура! Той е пълен с витамин С, желязо, фибри и калций, което го прави една от най-добрите билки, която да расте вътре. Когато търсите нещо здравословно, което да добавите към храната – това е магданоз. Слагайте го в сосове или супи, поръсете го върху манджи за по-зелен вид,или поставете цели листа в салатата си за вкус. Магданозът расте най-добре в дълбока саксия. Колкото повече слънце му давате, толкова по-бързо ще расте.

Див лук

Друг любител на слънцето и върви много добре с печено пилешко месо, може да добави аромат към яйца, салати и картофени ястия. Можете да отрежете върховете, когато имате нужда от тях, да ги смелите или да оставяте цели дължини в зависимост от вашите нужди в готвенето. Можете да отрежете цялото растение надолу до няколко сантиметра и пак може да си порасне.

Тъй като времето захладнява и сезонът за отглеждане на открито свършава, това е идеалното време за стартиране една закрита билкова градина.

Източник: Freshome.com