Осъзнавайки, че работата от вкъщи се превърна в норма, някои ученици все още са на дистанционно обучение, а посещението на фитнес залата за много хора си остава “рисково начинание”, селектирахме 7 ключови тенденции, които със сигурност ще са супер актуални поне до края на годината.

7 интериорни тенденции, актуални и през 2021


тенденции интериорния дизайн

Пандемията, за която, не че ни се пише, но е неизбежно, оказа своето сериозно влияние и върху интериорните тенденции на дома. Много бяха последиците от социалната изолация. Сред тях и масовото преминаване на режим “работа от дома”, непрекъснато променящата се крива на пълно и частично затваряне и т.н. И ако в началото на 2020-та големите дизайнери говореха за двуцветни кухни, шарени спални и изобщо – за смело използване на цветовете в интериора, само няколко месеца по-късно се оказа, че трендът на годината ще бъде практичното усвояване на пространствата, с цел функционално съчетване на домашен офис, класна стая за учениците, доашен фитнес, превръщане на балкона или градината в спасителен зелен оазис и всичко, което Covid-19 ни отне.

Осъзнавайки, че работата от вкъщи се превърна в норма, някои ученици все още са на дистанционно обучение, а посещението на фитнес залата за много хора си остава “рисково начинание”, селектирахме 7 ключови тенденции, които със сигурност ще са супер актуални поне до края на годината. Защото, колкото и да се надяваме, че цялата тази лудост ще приключи (дай Боже!) скоро, посоката, която зададе 2020-та важи в пълна сила и през 2021-ва.

Домашният офис

Снимка: freepik

Дамите, които имаха късмета да запазят работата си и да работят от дома, гледайки 3 деца и също хоум офис работещ съпруг, знаят, че офис зоната в домашна среда е от съществено значение. Нуждата от обособяване на работни пространства в дома ще се запази и след Covid-времената, защото много от компаниите и работниците едва ли ще се върнат в традиционните офиси. Ето защо, ако ви предстои ремонт или смяна на жилището, задължително помислете за тази част от дома.

Наши познати например си направиха по поръчка четири офис маси, които са две по две събрани една в друга. Така, в момента, в който двете деца и родителите се озоват вкъщи накуп, имат 4 самостоятелни работни пространства. Тънък остава моментът с шума, но засега аудио слушалките като че ли са най-доброто решение. Показвали се ви и много примери за “скрити” офис пространства, вградени бюра и т.н.

Две бюра с колелцa – едното се прибира под другото. Всяко от тях може да бъде и абсолютно отделено и преместено във всяка част на дома. Снимка: 1kam1.com

Изнесени” домашни зони на балкона или в двора

Снимка: Getty

Балкон, двор и всяко друго външно пространство, което можете да обособите в спасителен зелен оазис е в плюс. Иначе казано – мини градина на балкона, изнесена трапезарна зона под шатра в двора или възможност за освояване на покривното пространство ще продължат да бъдат категоричен тренд.

Много от нас преоткриха всички тези зони през 2020 – някои за първи път иползваха вътрешните (т.нар.английски дворове) на кооперациите, други – за първи път използваха балконите за нещо различно от това да проснат прането.

Дизайн, по-близък до природата

Снимка: naturedesign.com

Ами да, когато се случва да прекараш дори 24/ от времето си, ти се иска да си по-близо до природата. Повече от всякога жадуваме за това да сме по-близо до природата, повече време на открито. Използването на етествени материали и органичен текстил в интериора демонстрират именно красотата, структурата и нередностите на природата. Земните тонове, органичните форми и текстури, тъканият ратан и регенерираните материали говорят за нашата нужда от устойчив дизайн.

Стените – нашите лични мини галерии

Снимка: homegoods

Създаването на цвят и настроение в дома, използвайки стените за експозиционни табла на снимките, картините и всички арт придобивки, трупани през годините, се превърна в нещо като хоби за много от хората, които прекарваха твърде много време в социална изолация.

За постигане на желания арт ефект на стените, можете да комбинирате различни по големина, стил, материал и цвят рамки, в които да сложите любии снимки, картини или дори картички, които сте купували по време на пътуванията си.

Фитнес у дома

Снимка: freepik

Ако можем да отнесем нещо положително към пандемията, то е, че много хора започнаха да мислят повече в посока здравословен начин на живот. Освен към качеството и подбора на храната, те обърнаха повече внимание и на спорта, най-малкото като компенсация на липсата на движение и физическа активност. Така че обособеното в дома място за домашни упражнения и физическа активност се запазва като тенденция и тази година.

И дори да нямате достатъчно пространство в дома или в двора, това не означава, че не можете да тренирате. Дори не са задължителни скъпото оборудване и инвестиции в уреди, за които не сте убедени колко и кога ще използвате. Можете просто да освободите от нещо ненужно част от спалнята, хола или друга част от дома и да проектирате своя мини домашен фитнес. А уредите (гири, обръч, постелка и всичко, което използвате), прибирайте в шкаф, гардероб или кутии за съхранение под леглото.

Ар деко – стилът, който се възради през 2020-та

тенденции интериорния дизайн

Дизайн на Alexander Doherty. Снимка: Marius Chira

Всичко, което ви представихме дотук идеално се вписва в представата за ар деко.

Стилът, който отбеляза своя нов възход през миналата година, се вписва идеално в съвременните жилищни пространства. Идеален е, както за нов апартамент, така и за този, в който сте планирали по-малко или повече реновации. Комбинацията от материали, стилове и цветове, ще създат тази уникална многопластовост на интериора, в която успешно да впишете и личното пространство, и доашните офис и фитнес.

Разбира се, всяка друга промяна, избор на стил или цвят, които биха направили дома ви много по-функционален и приятен за обитаване спрямо вашите потребности и желания, нека бъде тенденция номер 1 във всяка класация!