7 начина да създадете усещане в дома си, че е по-голям и по-ярък


След като сте прекарали твърде много време у дома, в едни и същи малки пространства вероятно вече планирате следващия ремонт, така че малките пространства да се усещат по-големи и просторни.

Преди да предприемете каквито и да е мерки помислете за пространствата, които са ви накарали да се чувствате спокойни и обърнете внимание как са били подредени. Според специалистите интериорния дизайн на повечето хотелски стаи е проектиран така, че да създава усещане за по-голямо пространство, отколкото всъщност е. Това се дължи на доброто планиране къде да бъдат поставени мебелите, както и на минималистичния дизайн.

За да ви помогнем, заедно с дизайнера на Моми Студио – Антония Саранеделчева сме подготвили кратко ръководство със седем начина, чрез които да създадете усещане в дома си, че е по-голям и по-ярък.

Почистване

Безспорно разчистването е първата стъпка към подреждането на вашето пространство. Минете през всяка стая и старателно подреждайте нещата, изчиствайте ненужните хартии, картонени кутии и аксесоари. Ако даден артикул не е декор и не се използва редовно помислете дали да не го приберете някъде или да го подарите.

За да бъдете свободни и да усещате тази свобода, трябва да се отървете от всичко ненужно. Забравете за претрупването, защото именно неизползваните и открити повърхности като маси, бюра, плотове и други създават илюзията, че пространството е много по-голямо.

Разчистване на подовете и стените

Колкото повече свободно пространство има в помещението, толкова по-голямо ще се усеща помещението.

Подът не е място за съхранение, но често трупаме по ъглите различни неща, които с времето нарастат. Докато тези купчини с предмети навлизат в пространството ни, ние се чувстваме притиснати. Разчистването им безспорно ще преобрази пространствата, правейки ги по-светли и просторни.

Друг фактор, който трябва да вземете под внимание е разположението на мебелите, защото ако те са поставени плътно до стените, ще очертаят границите на стаята и ще подчертая колко малко всъщност е това пространство. Решението е просто – уверете се, че част от вашите мебели имат малко въздух между тях и стената, тъй като това създава усещане за простор.

Съхранявайте интелигентно

Проявете креативност спрямо начина, по който съхранявате нещата. Така например поставяйте одеялата в гардероба, сдобийте се със специална кошница за играчките на децата или домашните любимци. Също така окачайте снимките, а не ги поставяйте върху мебелите.

Многофункционалните мебели, които имат опция ракла за съхранения са чудесен начин да оптимизирате интериорния дизайн на пространствата. Можете също така да инсталирате плаващи рафтове, за да удължите стените и да съхранявате нещата далеч от пода.

Запомнете нещо много важно – във всеки дом има предмети, които не се използват редовно и е препоръчително да се съхраняват добре скрити, а не на показ, създавайки усещане за претрупаност.

Огледалата са магия

Безспорно големите огледала са задължителни за малките пространства, особено ако искате светлината да се отрази обратно в стаята и да се създаде илюзия, че имате повече място.

Заложете на ниски мебели

Ако планирате да инвестирате в покупката на нови мебели – заложете на по-ниски такива. По принцип по-ниските мебели могат да създадат усещане за по-голяма стая, просто защото оставят повече свободно пространство отгоре. Същото се отнася и за мебелите поставени на крака, които създават илюзията за плаващи такива, отколкото големите мебели поставените директно на пода.

Осветление

Светлината е изключително прост, но много мощен инструмент, който може напълно да преобрази всяка стая. Осветяването на тъмните ъгли и правилното зониране на източниците на светлина из стаята ще създаде илюзия за по-голямо пространство. За това може да ви се струва напълно достатъчно да имате само една лампа в средата на стаята, но това е сигурен начин всичко да изглежда по-малко. Вместо това създайте атмосфера, използвайки две или три допълнителни осветителни тела във вашето пространство. Буквално разпръсквайки светлината, вие метафорично ще разгърнете стаята.

Вижте още:

Райският дом на Джесика Алба и Кеш Уорън в Лос Анджелис

Необикновеният дом на Марк Твен