7 натурални рецепти за ароматизиране на дома


Искате ли вашият дом да ухае прекрасно без да използвате тежки химически продукти? Пробвайте една от тези идеи с натурални и обикновени продукти, които вероятно вече имате вкъщи. Може да се използват според сезона или според личните ви вкусове и нужди.

За рецептите с етерични масла, пробвайте лимон или лимонена трева за освежаващ ефект в банята или стаята за пране. Роза и лавандула ще се получат добре в антретата и спалните, а мента или розмарин са подходящи за работното кътче или офис.

1. Венец от розмарин  

Съберете тънки клонки розмарин и ги завържете от край-до-край с  тел. Закачете гирляндите където желаете из къщата. Не само са възхитителни и празнични, но и миришат прекрасно, дори като изсъхнат може да се използват за кулинарни цели.

2. Свещи от мандаринова кора

Изберете мандаринки с хлабава кора. Изрежете линия в кората около обиколката, за да може да махнете цяла половина кора. Като я махнете, опитайте да извадите възможно най-много от белите нишки вътре: те ще станат като фитил на свещта.

Бавно сложете зехтин в кората докато не стигне до няколко милиметра под нивото на фитила. Имайте търпение докато ги запалите за първи път. Може да изисква няколко опита и през първите минути ще се гаси често. Не се бойте: като започне да гори наистина, няма вече да се гаси и лесно ще се припалва.

3. Ароматизирани шишарки

Сложете шишарките да се “пекат” във фурна на 100 градуса за един час. Оставете ги да изстинат и им капнете по 3-5 капки етерично масло по ваш избор. Затворете ги в плик и ги разклащайте от време на време за няколко дена – колкото повече дни стават, толкова по-силно ароматизирани ще бъдат шишарките. Шишарките са приятна и трайна украса. Може да ги сложите като декорация във всяка стая в купа, кошче или ваза.

4. Портокал и канела във вода

Сложете кори от портокали и канела на пръчки във вода и ги сварете на слаб огън. Може също да добавите обелки на ябълки и карамфил. Лесно, съвсем натурално и мирише божествено.

5. Буркани със сода бикарбонат

Сложете в буркан шепа сода с някои от следните материали: пресни клонки лавандула или росмарин, розови листенца, канела, кори от портокал, грейпфрут или лимон, канела на пръчки. Сипете достатъчно сода бикарбонат в буркана, за да покрие повечето от материала. Може да се добавят няколко капки етерично масло за по-силен аромат.

6. Бамбукови пръчки в ароматизирана вода

Сложете пръчки във ваза с вода, ароматизирана с етерични масла, цитрусови кори, канела на пръчки или пресни подправки, за да постигне ефект на дифузер.

7. Цветя

Не е необходимо да ви казваме, че растенията пречистват въздуха, който дишаме и ни въздействат на настроението на подсъзнателно, както и на съзнателно ниво. Прясно отрязани ароматни цветя във ваза или купа винаги стават за украса, независимо на сезона.