7 примера как хората са си представяли домовете в бъдещето (СНИМКИ)


Дълго преди началото на съвременната научна фантастика през 19-ти век, художниците и учените са проектирали ценностите на собствената си култура върху своите прогнози за бъдещето.

Понякога проницателени, понякога идеалистични, често абсурдни, тези мечти за това как бихме могли да живеем, създава усещане за носталгия по загубата на тази наивност.

Вместо да се смеем на старите илюстрации на домовете, от  angieslist.com се чудят как биха могли да изглеждат, ако бъдат изготвени с помощта на днешните техники за изобразяване и резултатите са страхотни.

Подводните къщи (1960)

General Motors създаде павилионът Futurama II, за да впечатли посетителите на световния панаир в Ню Йорк през 1964 г. Можете да видите техния подводен свят в движение в промоционален филм от оново време.

Докато останалият свят гледаше към звездите, GM отбеляза, че все още имаме цели океани, които остават неоткрити. „Нашите знания и умения – нова сила и мобилност – ни дадоха нов и чуден подводен свят“, казва ръководителят Ray Dashner на посетителите на изложението. „Чудотворен подарък от безкрайната морска шир.“ Поставете го във вашата брошура за недвижими имоти!

Куполни къщи (1950)

„Текущите изследвания в областта на слънчевата енергия и архитектурата показват, че до 1989 г. може да живеете в къща с екстериор изработена изцяло от стомана с твърдо стъкло“, твърди историята на изданието от юни 1957 г. на Mechanix Illustrated.

Екологичната утопия на куполната къща възприема устойчивостта като движещ фактор. Въртящият се купол ще позволи на собствениците на жилището да използват ефективно слънчевата енергия. И докато хидропонни растителни лепенки, като тези извън куполната къща, все още не се срещат в стандартната градина на 21-ви век, хидропонната индустрия като цяло се оценява на стойност 725 милиона долара от днес до 2023 година.

Космическите къщи (1950)

Корицата на списание „Научно-фантастични приключения“ от декември 1953 г. предлага стъклен купол, но в космоса. Свободно плаващите стъклени глобуси на художника от Пуерто Рико Алекс Шомбърг са снабдени с покривни тръби за изстрелване на космически кораби в безкрайната вселена.

Любопитно е, че Шомбург е бил художник и партньор във фирма за прозорци през 1920-те. Дизайнът на къщата му включва двоен „стъклопакет“: куполът, който предпазва имота от атмосферата на космоса и цветните стъклени стени на на къщата.

Леките къщи (1940)

Много по-цивилизован начин за преместване на къщата ви е просто да я транспортират на тава, носена от дузина силни мъже, нали ? Този зловещ образ беше предложен само като илюстрация, но сериозно: защо нашите къщи трябва да бъдат толкова тежки?

През януари 1942 г. авторите на „This Unfinished World“ предлагат визия, до която се доближаваме с всеки ден: използването на супер-лек „аерогел“ за създаване на сгради, които са устойчиви на земетресения и изискват по-малко ресурси за изграждане. Днес най-лекият материал в света е графеновият аерогел, който може да бъде 3D отпечатан, а учените се опиват да разберат как да използват материала, за да облекчат влиянието върху околната среда от конвенционалните строителни техники.

 

Търкалящите се домове (1930)

Септемврийският брой на “ Everyday Science and Mechanics “ от 1934 г. увери читателите, че сферичните къщи скоро ще станат много модерни, макар че привлекателността на живота в гигантско колело за хамстер не е веднага очевидна. Иновацията има за цел да направи дистанционното изграждане и доставка на нови домове по-лесно. Но пътуването с топката би било лоша идея, ако оценявате своите съдове и орнаменти.

Стъклената къща (1920)

Използвайки специален нов вид стъкло, предназначен да предпазва от ултравиолетовите „здравословни лъчи“ на слънцето, къщата предлага целогодишно лято, благодарение на добавянето на живачни дъгови лампи за мрачни дни.

Както всички най-добри нови архитектурни иновации, Vitaglass за първи път е тестван в маймунската къща на градския зоопарк. Но дори и чисто стъкло е противоречиво през междувоенните години, с тревоги, че новата й популярност ще обезкуражи хората да не излизат навън. За съжаление, въпреки че рекламата, която вдъхнови създаването ни, е невероятна, Vitaglass е търговски провал, така че ще трябва да излезете на улицата, ако искате да попиете UV лъчи.

Мобилната къща (1900)

„House Rolling Through The Countryside” („Домът обикалящ провинциите“) на Жан-Марк Коте е включен в колекция от картички за цигари, изработени около края на 19-ти век, представяйки си как ще изглежда животът през 2000 година.

Тази утопична визия представя една много социална мобилна версия на архитектурните тенденции, която виждаме днес. Нейната градина на покрива например може да компенсира въглеродния отпечатък на автомобила, успокоявайки съвестта на пътуващите в мобилната къща.

Източник: https://www.angieslist.com/