7-те златни правила за малък двор


Малката градина обикновено не е трудна за поддържане, но има някои особености, които трябва да се имат предвид. Предлагаме ви няколко правила, които може да следвате, за да имате наистина красива и функционална градинка, която да ви радва не само през топлите летни дни 😉

1. Винаги работете върху изгледа от къщата навън към двора. Като се има предвид дъждовния климат напоследък, по-голямата част от удоволствието е гледката към градината, особено ако имате любимо кресло или място за сядане – това е добра причина да дадете приоритет на изгледа.

2. Смели геометрични форми за вътрешния двор и моравата са добре дошли. Ако имате съмнения се придържайте към прави линии – те са по-лесни за поддържане. Може да изглежда, че извивките ще донесат мекота в градината, особено в градска среда, но всъщност външните пространства обрасват много бързо и най-добрите дизайни се губят, така че заложете на нещо по-право и лесно.

3. Поддържайте пространството и помнете, че „правилото на три“ се отнася за повечето неща в градината. Така че използвайте максимум три типа подови настилки. Например: трева, пясък и чакъл. Това ще даде съгласуваност и последователност на вашата градина. Възможно е да се получи хубав двор и с по-голямо разнообразие от материали, но защо да си усложнявате живота?

4. Правилото от три също важи за цветовете, които използвате – за боядисване на огради, за растения, аксесоари и мебели. Ограничете тази палитра и градината ви ще изглежда много по-добре.

5. Светлината наистина има значение. Не само за времето, когато сте навън, но и за всички важни гледки от къщата. Опитайте да поставите осветление за практичност: осветете пътеките и местата за сядане. След това осветете всички интересни неща, които имате: водни елементи, малки дървета, интересни стени. Най-накрая добавете наистина фин слой светлина на нивото на глезена, за да направите цялото място да свети. Ако имате такива светлини на три различни схеми, можете да ги смесите и да ги съчетаете с различни ефекти.

6.Винаги мислете за личното си пространство и интимността. Необичайно е да откриете малка градина, която да не се вижда добре от съседи и преминаващи, но с внимателно поставени храсти или красива ограда е възможно проблемът да бъде донякъде превъзмогнат. Помислете и за това, къде сте поставили мястото си за сядане. Може да има ъгъл в градината, който е наистина незабележим.

7.За повечето хора, градините са предимно за седене, така че ако сте сред тях помислете за мебелите. Искате ли да седите на маса и да направите външна кухня? Или искате да се отпуснете на мека мебел и да направите вашата градина във външна всекидневна? Ако имате късмет, може да имате място и за двете, но тогава си заслужава да мислите за това къде трябва да се постави всеки кът. Ако нямате място, трябва да изберете как се чувствате най-добре на двора ви и да се съсредоточите върху това усещане.

Източник: .housebeautiful.com