Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Революция в 3D принтирането

 Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили нова революционна форма на 3D отпечатване, която може да произвежда големи предмети като столове за част от времето, необходимо на обикновените принтери.

 Лабораторията към МТИ, концентрирана в self-assembly процеса, който изгражда чели структури от неорганизирани частици чрез локална интеракция (http://www.selfassemblylab.net/) се колаборира с американската мебелна компания Steelcase, за да развие Rapid Liquid Printing, който включва екструдиране на материал от компютърно контролирана дюза в гел.

 Това им позволява да отпечатването на мащабни структури много бързо, създавайки редица възможности за производство на мебели. „В началото започнахме с този въпрос: възможно ли е принтиране на мебели за няколко минути?“, споделя директорът на Скайлър Тибитс, „Ако погледнем на процеса печат от тази гледна точка, то тя ви принуждава да мислите по съвсем различен начин.“

 Целта на екипа била да се справи с трите основни предизвикателства, които смятат за виновници пред възможността за широко приложение на триизмерния печат в производството: скорост, мащаб и свойства на материалите. „Предимно можехме да отпечатаме само структури от сантиметри, но за мебели това е неефективно“, каза Тибит.

 

„Има няколко причини, поради които условията не са толкова добри“, добави той. „Почти всеки процес на печат използва слоеве, а тези слоеве влошават структурното свойство на материала.“ Бързият течен печат позволява на роботизираната бленда да се тегли свободно в 3D пространство, като единственото ограничение идва само от размера на резервоара.

 

Гелът, подобен на гела за коса, контролира екструдирания материал, така че не е необходимо да се бори с гравитацията или да се нуждае от база, върху която да се опира. Екипът експериментира с различни печатни материали, включително пластмаси, гуми и полиуретани с различни свойства.

 

 В дюзата се смесват два материала и химически изсъхват, когато се екструдират. Материалът е изтласкан като паста за зъби от тръба, така че има по-добра структурна цялост, отколкото ако е поставена като поредица от слоеве – от съществено значение, ако се налага да понася тегло.

 Едно от първите приложения на Rapid Liquid Printing е поредица от мебели, представени през дизайнерската седмица в Милано през април 2017 година. В сътрудничество с швейцарския продуктов дизайнер Кристоф Губеран, екипът произвежда набор от артикули, изработени от печатни решетъчни повърхности, за да се демонстрира максимално потенциала на технологията.

 

 Дизайнерът Юка Хийоши също използва този процес, за да създаде настолна маса, която може да бъде направена до точния размер, изискван от клиента, като част от колекция, наречена Bassline. Творецът вижда технологията като важна стъпка в разработването на персонализирани офис мебели и пространства, докато Тибитс смята, че има още по-широк капацитет.

 

Той смята, че може да се използва във всички мащабни производствени процеси, включително с космически, автомобилни и архитектурни приложения.

Източник: www.dezeen.com