Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

79 706 са украинските бежанци в България, 66% от тях – висшисти, готови да работят

украински граждани

79 706 е броят на украинските граждани, избягали от войната, които се намират на територията на България. 60 806 вече имат са придобили статут на временна закрила, а настанените са 39 646. 25 000 от всички бежанци, останали в страната ни, са деца. Това сочат данните на „България за Украйна“.

66% от украинските граждани, дошли в България заради войната, са готови да започнат работа веднага.

Данните от анкети, проведени от Агенцията по заетостта, показват, че 66% от украинските граждани са готови да започнат работа веднага. 20 % – да започнат работа след 1 до 6 месеца, а 10% от хората могат да започнат работа, ако има осигурена грижи за децата им.

Голям процент от украинските граждани, които са избягали в България от войната, са с висше образвание – 66% от анкетираните, следвани от тези със средно – 32%. Работата като офис-секретар е сред най-желаните от тях (26% от анкетираните), следвана от работа като администратор в хотелиерството – 25%; камериер – 20; работа в заведения за хранене и развлечения – 18%; продавач-консултант – 16%; ресторантьор – 16%; оператор на компютър – 15%; касиер – 14%; готвач – 13% и работник в производства – 13%.

Най-голям процент от желаещите да започнат работа искат това да се случи в големите градове – Бургас, Варна, Пловдив и София.

42% от украинските граждани са се установили краткосрочно (до 1 месец) на квартира. Почти половината от анкетираните – 49%, имат квартира за дългосрочен престой. А 9% са отговорили, че нямат квартира.

Българските работодатели, от своя страна, заявяват готовност да вземат на работа украински граждани на работа.

424 работодатели са потърсили услуги за наемане на украински граждани, а обявените от тях позиции са 2830. Според обработените данни от 219 анкети с работодатели 82% от тях са готови да наемат веднага украински граждани на работа. 11 % могат да наемат след 3 месеца, а 7% – след 6 месеца. Потребността от служители с висше образование е 21%, а служители със средно образование търсят 46% от работодателите.

Над 50% от работодателите са готови да осигурят постоянна заетост на хората. 17% от тях имат възможност да осигурят и квартири на наетите служители. 21% от тях са готови да осигурят транспорт, а 8% – да съдействат с грижа за децата.

Според официалната статистика от началото на руската инвазия в Украйна в страната ни са влезли близо 172 000 бежанци.

снимка: от тук

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!
11.04.2022

Близо половината работодатели у нас планират увеличение на работните места

„Качествените служители не търсят само адекватно заплащане, смислени допълнителни придобивки и гъвкави работни модели, но и стабилна фирмена култура.“ Двойно […]

Прочети още
07.04.2022

С първа копка започва модернизацията на два жп участъка от Пловдив

С първа копка на гара Тракия в Пловдив стартираха строителните дейности по договора за модернизация на жп участъците Пловдив-Крумово и […]

Прочети още