8 идеи за фасада

Няколко идеи, или няколко опции, които може да са ви полезни при взимането на решения за фасадата


Лятото е времето, когато се случват всички важни събития с нашия дом или вила. Строителство, ремонти, интериорни и екстериорни решения – всичко това се върши през топлите месеци на годината. Затова решихме да ви представим няколко идеи, или по-скоро няколко опции, които може да са ви полезни при взимането на решения за фасадата. Тя трябва да е добре топлоизолирана, но също така е лицето на вашата къща, така че решението ви ще е от голямо значение.

Тухлена фасада

Тухлената фасада е много красива и популярна, особено в Англия. Определено си заслужава да се замислите за този вариант сериозно.

Имате няколко начина да постигнете изгледа на тухленаа фасада. Единият е чрез истински тухли, но най-лесно е чрез използването на тухлена облицовка. Тя има богата гама от декоративни възможности. Произведена е на база специален индустриален процес, който е много напреднал. Също така тухлената облицовка може да се избере в различни цветове и големини. Тя лесно се слага и времето за съхнене е много малко. Този тип облицовка е много лека и лесна за съхранение.

Облицовката е доста издръжлива и като цяло не е много скъпа, заа сравнение с истинските тухли например. Този тип облицовка ще издържи с десетилетия, а когато решите, че ви е омръзнала може да я махнете лесно. Така че като цяло няма да ви излезе скъпо, дори и в дългосрочен план.

Недостатъкът е, че тухлената облицовка не се препоръчва за къщи, чийто стени могат да подлежат на силни вибрации. Става дума за домове в земетръсни зони, както и къщи в близост до места с натоварен трафик. Това е така, защото тази замазка се залепвас лепило и постоянните вибрации могат да я разместят.

Хубаво е, ако изберете този тип фасада, да залепите добре и плътно парчетата облицовка. Ако оставите дупки между различните парчета, рискувате силните и продължителни дъждове да образуват мухъл по тези места.

Oct_The-Precast-Prestressed-Concrete-Institute-3

Picture-037

Thin Brick Products

Double garage in an angle view

Каменна фасада

Отново много красива опция. Но тук с камъни ще ви е доста по-трудно да постигнете желания ефект, отколкото използвайки готова облицовка. Зидането остана в миналия век.

Естетическите опции за каменна облицовка са много, наистина много – всякакви цветове и варианти. Трудно може да сбъркате при избора на форма и цвят, тъй като всичките седят прекрасно и естествено на вашия дом. Само истински експерт би могъл да направи разликата между истинска каменна фасада и облицовка.

Другите плюсове на тази облицовка са почти същите катоз а тухлената. Тя е лека, дава ви редица опции за това къде и как искате да я поставите, лесна е за монтиране, лесна е за поддръжка.

Въпреки това внимавайте как я монтирате, защото най-честите проблеми с тази фасада възникват точно при монтажа. При неправилно поставяне неприятните последици идват от течове, които ще развалят вашата фасада. Най-добре се доверете на специалист, за да избегнете ненужно главоболие.

3567456

stone9.9

home-design

home-design (1)

4939062779

CS-Castle-morningMist-exterior-stone-veneer-house

quartz-stone-cladding-01

Дървена фасада

Дървената фасада е наистина много красива. Тук също разполагате с много опции и дизайни. Ако изберете да използвате истинско дърво имайте предвид, че то ще изисква доста поддръжка. От условията навън лаковете бързо падат, а колкото и добре да е обработено дървото, то няма да издържи дълго без защите слой. Така че имайте едно на ум, когато слагате дърво, че то ще се нуждае от сравнително честа поддръжка.

За постигането на зашеметяващ дървен ефект, отново изкуствената облицовка ви е най-добрата и най-евтината опция. Възможностите са много, а поддръжката е далеч по-лесна от тази на дървото. Хубаво е да обмислите и двата варианта, а най-добре се посъветвайте със специалист.

IMG_1573

rustic-exterior

rustic-exterior (1)

fassaden_12_b

 

 

Digital Camera

Пример за зле поддържана дървена облицовка в Созопол

Декинг фасада

Декингът е също хубав начин да направите своята фасада интересна и нестандартна. Декингът може да се похвали с твърдост на повърхността, издържа на всякакви атмосферни условия, устойчив е на плесен и не се деформира с времето. Декинг панелите се монтират по същия начин като естествената дървесина.

Те идват в голямо разнообразие от цветове и форми, а най-големият плюс е, че са лесни за поддръжка.

facade4-big

facade3-big (1)

37_356_Resysta_Facade_2

Geolam-Cladding-1

 

Контактна фасада

Ако за изолационен материал изберете каменна минерална вата, през стените и след монтажа на фасадната система, ще бъде осигурена дифузия на водните пари, или както казват – стените ще могат да “дишат”. Каменната вата е естествен материал, получен чрез разтопяване на камък, който, както всички знаем, е дълготраен материал и ако е правилно монтиран, издържа толкова време, колкото съществува и самият обект.

kontaktna-fasada-pozicije

 

Стъклена фасада

Ако ви се експериментира и ви предстои да си строите къща, може да пробвате по-нестандартни варианти за фасада. един от тях е комбинацията между стъклена и дървена фасада. така ще осигурите много светлина във вашата къща, а също така и ще притежавате необикновен екстериор, който ще привлича погледите. Ето няколко примера как може да изглежда вашата къща:

537bfaf5c07a80946d0000e2_la-leroteca-lacaja-arquitectos_pa-media-bienal-lero-r-davila_mg_1234

537bfa63c07a80212100011f_la-leroteca-lacaja-arquitectos_pa-media-bienal-lero-r-davila_mg_0717

Three-by-Two-House-by-panovscott_dezeen_2-1

Three-by-Two-House-by-panovscott_dezeen_5

Origami-House-by-TSC-Architects-2

53be0a97c07a803812000084_perforated-house-piotr-kluj-pawe-litwinowicz-_photo_exterior_11_-_jeremi_buczkowski

53be09ddc07a8034c400007d_perforated-house-piotr-kluj-pawe-litwinowicz-_photo_exterior_05_-_jeremi_buczkowski

 

Фасада от керемиди

Много рисковано, но и много нестандартно. Ако ви се експериментира и имате необходимото време и средства – давайте! Може да се получи много интересно. Но до там свършват положителните страни на керемидената фасада. Тя може да е разнообразна, любопитна и красива, но не е най-добрия вариант за фасада. Керемидите са крехки и лесно се чупят. Ето как би изглеждала къщата ви, ако използвате керемиди за фасада:

Yardhouse-by-Assemble_dezeen_ss2

Yardhouse-by-Assemble_dezeen_468_12

Yardhouse-by-Assemble_dezeen_468_1

Пръскана мазилка

Този вариант не ви го препоръчваме. Пръсканата мазилка бе популярен метод за прикриване на неравно измазани фасади в миналото. Тя обаче е трудна за поддръжка. Много трудно се боядисва – отнема време, трябва ви пистолет и с обикновена четка или валяче няма да стане, защото не може да се покрие добре и остават празноти. Като цяло след боядисване фасадата ви ще седи на точки и ще е смесица между старата боя и новата (ако е различен цвят).

Единственият плюс на този тип фасада е, че няма да ви излезе скъпо. Но скъпо няма да излезе да използвате и обикновена мазилка, просто пръсканата мазилка ще създаде повече проблеми, отколкото ви се иска, а и естетически не седи така добре.

6757268-Decorative-plaster-texture-suitable-as-background-Stock-Photo

honkalumi_plastered_facade9284