8 от най-ужасяващите архитектурни предложения за Нотр Дам


Миналата седмица ви представихме някои от най-известните нови дизайни за покрива на парижката катедрала Нотр Дам. На 15 април избухна пожар, който опустоши и срина покрива на историческата забележителност. Оттогава е обявен архитектурен конкурс за предложения как да бъде възстановен покривът, а предложенията са от интересни и изобретателни… до безумни.

Стокхолкското архитектурно студио Ulf Mejergren Architects иска да създаде нов тип публично пространство на покрива на катедралата – плувен басейн.

Басейнът на открито, който ще има „несравними гледки към Париж“, ще бъде заобиколен от 12-те статуи на апостолите, които бяха отстранени от покрива преди да избухне пожара.

Вижте някои от другите най-странни и абсурдни предложения.. някои шега, но други съвсем не 🙂

 

Юнг Йондж си представи, че покривът на Нотр Дам се превръща в паркинг като тези в Северна Америка. Той публикува изображението с надпис: „Ако американците отговарят за реконструкцията на Нотр Дам“. 🙂

 

Друг дизайн, публикуван на фейсбук страницата на Trust Me, I’m an Architect може би се отнася до цирка, който сега обгражда възстановяването на катедралата. Дизайнът предлага цялата сграда да се превърне в гигантски цирк, като покривът се замени с голяма шатра.

 

 

Педро Ребс, арт директор на бразилското студио Entrequadra Novas Mídias, предвижда Нотр-Дам, възстановен опо дизайн на Louis Vuitton (LVMH), в отговор на даренията на корпорацията от 200 млн. евро за ремонта на катедралата

 

 

Дизайнерът Хуан Франсиско Ронда вижда Нотр Дам се превърне в паметник на мира. Сградата ще бъде затворена в прозрачен купол, закрепен от колона, която ще поникне от самата катедралата.

 

 

Може ли Нотр Дам да се превърне в най-големия ресторант за бързо хранене в света? Визуализация, създадена от неизвестен дизайнер, която беше публикувана на Reddit, превръща катедралата в ресторант на McDonald’s.

 

 

Нали съвременното общество се опитва да е все повече енергийно ефективно. Така, че на вятърна мелница си е точно на мястото?

 

Who Cares Design предложи да се построи вила на покрива на катедралата, която да послужи като дом за Квазимодо – герой от книгата на Виктор Юго „Гърбушкото от Нотр Дам“