Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

80% от купувачите на имоти по Черноморието са българи

имоти

Високата активност на българските купувачи на имоти на ваканционния пазар през 2020-а продължава и през настоящата година. Сънародниците ни успяха да компенсират отсъствието на част от чуждите клиенти, като вече представляват над 80% от купувачите на Черноморието. Това показва докладът на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts.

„Ограниченията за пътуване заради коронавируса и неясната икономическа обстановка подтикнаха много хора, които се колебаеха относно покупката на втори дом, да предприемат действия и да сключат сделка. Цените на ваканционните имоти поддържат стабилни нива, за разлика от градските имоти в страната, при които ръстът в цените не спира дори и през последната година. На практика, ако човек търси вложение на спестяванията си, то жилището на морето е по-изгоден вариант спрямо малък апартамент в града. С по-малка инвестиция, клиентите получават не само втори дом, но и качествена морска почивка в собствен имот“. Това коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания.

„Ако човек търси вложение на спестяванията си, то жилището на морето е по-изгоден вариант спрямо малък апартамент в града“.

По данни на компанията, налице са клиенти от Германия и Израел, които също сключват сделки. Техният дял обаче е значително по-малък. Руските купувачи все още са в позиция на изчакване.

Българските купувачи най-често търсят имоти в затворени комплекси, предлагащи цялостно обслужване и поддръжка, сочи още докладът. Клиентите държат на комфорта и функционалното разпределение на имота си, искат разнообразие от услуги и удобства. Рядко правят компромис и са склонни да платят малко повече за качествен имот, който има всички предпоставки и качества да поддържа стойността си стабилна във времето.

Лесното отдаване под наем също е ключов фактор за избора на купувачите.

„Покупката на втори дом на морето предполага по-малка обвързаност спрямо градските имоти. Ако клиентите решат, че искат да пътуват повече и да почиват извън страната, жилището няма да се превърне в бреме, а напротив. Апартаментите на добра локация в комплекс с работеща хотелска част могат да се отдават под наем, покривайки разходите за поддръжка. Дестинации като Созопол, към които българите имат сантиментално отношение, се радват на голям интерес от туристи и са особено подходящи за подобни покупки“. Това допълва Екатерина Желяпова, търговски директор Ваканционни имоти, Green Life Development.

Най-често бюджетите на клиентите в Созoпол за покупка на втори дом са между 50 и 110 хил. евро.

Освен семейства от големите градове, сред купувачите има и хора, които живеят и работят в чужбина. Техните мотиви за покупка са свързани с желанието за ваканция в собствено жилище, с неограничен достъп и осигурена поддръжка. Основната група клиенти разчитат на собствени средства за покупката. Увеличава се и делът на хората, които използват банков кредит за частично финансиране на сделката.

„Това е сравнително нова тенденция в този сегмент, която очаквам да се затвърди заради изгодните банкови условия“, допълва Желяпова. По думите ѝ сериозен интерес има и към ваканционните къщи. Запитванията са предимно от семейства с по-високи доходи, които търсят повече уединение и пространство.

В Поморие клиентите виждат имоти за краткосрочно ползване през лятото, но също и перспектива за постоянно пребиваване.

Градът привлича хора на средна възраст целогодишно, заради спокойствието и мекия климат. „И в Поморие, както и в Созопол, купувачите разглеждат оферти в различни етапи – „на зелено“, в строеж или в завършен вид. Доверяват се на доказани и утвърдени инвеститори без притеснение, но винаги проверяват вече завършените проекти“, пояснява Желяпова.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
пазара на имоти 14.05.2021

Миграцията, повлияна от пандемията, раздвижи пазара на жилища

Силен старт на годината за пазара на жилища в София с три пъти повече сключени сделки за първите 4 месеца, […]

Прочети още
плажна къща 09.05.2021

Забравена плажна къща от 1950 г. се превърна в уникален дом

Повече от 20 години в тази плажна къща не е стъпвал човешки крак. Забравена и пренебрегната от собствениците, Casa da […]

Прочети още