Евтин, но стилен апартамент в Украйна


Кухня,покрита със зелени шкафове от шперплат и рафтове пълни с растения, добавя цвят към този иначе прост апартамент в украинския град Лвов. Интересната концепция е изработена от интериорния дизайнер Роман Шпеляк.

Апартамент № 149 е дом на млада двойка, която моли Шпеляк за евтина реконструкция на жилищните помещения, за да се почувства атмосферата по-приятна. „Клиентите знаят нашия стил и подход“, каза дизайнерът за Dezeen. „Функционалността и ниският бюджет бяха основните критерии, с които трябваше да се справим“.

Шпеляк и неговият екип се въздържат от създаването на затворени помещения, така че апартаментът да изглежда по-просторен. Те оставят много повърхности в оригиналното им  състояние и използваха евтини материали, за да създадат нови допълнения. Бетонните колони запазват всичките си оригинални неравности, докато новите стени са вдигнати с евтини панелени блокчета.

Единствените цветови контрасти идват от новата кухня и покритата с растения разделителна етажерка. В кухнята има ламиниран шкаф с шперплат, оцветен в цвят на горска зеленина, който Шпеляк казва „създава деликатен акцент и съживява интериора с цвят“. Това е техника, която напоследък е била използвана и в дом в Лондон, който разполага с жълта кухня и апартамент в Порто, който има синя кухня.

„Материалите, които използвахме в този проект, ни позволиха да създадем интересни контрастни текстури, които визуално обогатиха интериора“, казва той. „Опитахме различни комбинации и най-сетне избрахме зелено, тъй като клиентите харесаха този цвят.“

По същия начин растителният цвят се открива и на етажерка от живи растения, която създава преграда между спалнята и основните жилищни помещения, а също така и отразява оттенъка на кухнята. 

Източник: Dezeen

Снимки:  Yuriy Salabay