9 идеи за промени, които ще ви накарат да да се почувствате по-добре вкъщи


Струпването на прекалено много вещи вкъщи може буквално да задуши атмосферата. По този начин вместо място за почивка, домът ви също несъзнателно ще започне да ви напряга, защото в него ще липсва въздух и нужното пространство, за да дишате спокойно.

Ето защо няколко интериорни дизайнери дават съвети за това как да го „отпушите” и какво да изхвърлите, за да си върнете мира и просторната среда.

 1. Окачете рамките на стената

  Ако сте човек, който обича да държи семейни снимки на всякакви повърхности (маса, скрин, нощно шкафче), може би е време вместо това да направите галерия на стената си. По този начин ще отворите място за по-функционални елементи и по-спокойна среда. Можете да замените рамките с нощна лампа, свещи или книги за по-осветено и по-малко затрупано пространство.

 2. Стига толкова възглавници

  Друга доста често срещана грешка е поставянето на твърде много декоративни възглавници в хола. Затова най-добре би било да се придържате към това да имате по една възглавница на всеки ъгъл – общо три. За хората, които имат диван, поставянето на две възглавници в краищата е препоръчително за по-просторни стаи. Ако пък стаята е малка, по-добре да сложите само една, която да е акцент и да добавя баланс към пространството.

 3. Избягвайте шарения текстил в спалнята

  Ярките цветове и шареният дизайн в спалнята също могат да създадат проблеми, ако искате спокойна атмосфера. Нещо повече – колкото по-енергични са моделите, толкова повече отвличат вниманието ви, натоварват погледа и възпрепятстват съня и почивката. От друга страна, едноцветният текстил предпазва от претоварване на очите и е за предпочитане в стаята за почивка.

 4. Приберете листовете

  Брошури, сметки, стари документи, бележки – огледайте се около себе си дали виждате хартия, която е разпръсната на различни места в стаята? Това също може да създаде неспокойна атмосфера вкъщи. Най-простото решение е да направите ревизия и изхвърлите излишното. Ако пък е важно да ги запазите, отделете някое чекмедже или шкаф само за това и ги сортирайте там, но не допускайте да се трупат пред погледа ви.

 5. Подвижните закачалки рядко са добра идея

  Макар да са донякъде модерни, особено в скадинавските държави, всъщност свободностоящите закачалки могат да създадат по-скоро усещане за претрупаност, отколкото обратното. Причината е, че малко хора са пестеливи – поне що се отнася до дрехите им. Ето защо да се отървете от тях може да ви помогне и да се сбогувате с ненужните дрехи, които вече не обличате и просто заемат място.

 6. Приберете всичко излишно в банята и кухнята

  Най-бързият начин да постигнете успокояваща среда е да приберете предметите, които обикновено се намират върху повърностите – както в кухнята, така и в банята. Що се отнася конкретно до кухнята, можете да намерите скрито място за предмети като тостери, тенджери и тигани, както и за съдове, когато те не се използват често.

 7. Отворените рафтове рядко изглеждат добре

  Ако сте решили да съхранявате част от вещите си навън, тоест на видими рафтове, внимавайте много с подредбата и количеството. Затова по-добре е да съхранявате нещата си в кошове и кутии, ако това е възможно.

 8. Махнете екраните от спалнята

  Технологиите са неразделна част от ежедневието ни, а повечето от нас имат множество електронни устройства в дома си. Това обаче не е добра идея, ако искате да създадете спокойна атмосфера. Добра идея е и да използвате големи плоски чекмеджета, които предлагат място за безопасно съхранение на лаптопи и телефони, далеч от погледа ви.

 9. Създайте си място за дреболии

  Стотинки или дребни банкноти, ключове, портфейл и телефон са все неща, които често по навик оставяме някъде. Ето защо е добре да помислите за поставяне на декоративна кутия на масата, така че тези дребни предмети да не се виждат, но въпреки това да са достъпни и на удобно място.

 

Вижте още:

Куполният дом – един от най-добрите избори, които можеш да направиш за себе си

Един красив и компактен дом