Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

9 от най-екологичните строителни материали на планетата

С неизбежното нарастване на жилищната криза и глобалното изменение на климата, повече от всякога е важно да намалим потреблението на енергия и да изберем разумно какви строителни материали да използваме. За предпочитане е да заложим на екологично чисти строителни материали, които не вредят на околната среда, независимо дали при производството, употребата или изхвърлянето им, и могат да бъдат рециклирани лесно.

Използването на такива строителни материали е изключително полезно в дългосрочен план. Изграждането на зелен дом намалява значително въглеродните емисии и пести енергия, а това от своя страна води до спестяване на пари от сметките за енергия и редица други предимства.

Ето кои са най-екологичните строителни материали, с които можем да пестим енергия с грижа към Земята

Къща от кочан. Снимка: Hank Nielsen
Кочан

Тези необичайно органично изглеждащи къщи са изградени от строителен материал, наречен кочан. Той представлява смес от почва, вода, влакнест органичен материал (обикновено слама), а в някои случаи и вар.

Поради задълбочаването на жилжилищните кризи в глобален план и изменението на климата в допълнение, кочанът определено бавно намира пътя си обратно като алтернативен материал. Освен че е екологичен, той е естествен материал, супер лесен за използване и благодарение на своята текстура дава свободата да създадете всякаква форма, която можете да си представите. Създава естествена изолация и е много енергийно ефективен.

Любопитен факт е, че най-старата известна структура, изградена от кочан е на повече от 10 000 години.

снимка: passivehouseplus.ie

Овча вълна

Овчата вълна е изцяло естествен и екологично чист материал, който се използва и в строителството, а не само при направата на топли одеяла и пуловери.

Сред предимствата и са лесната доставка и отличните енергоспестяващи характеристики. Със своите влакна, които образуват милиони малки въздушни джобове, които улавят въздуха, тя може да ви осигури перфектната изолация за всяка сграда. Най-често се използва като изолация, вградена в тавана, стените или подпокривните пространства.

Корк

Коркът се изработва от корков дъб – един от силно възобновяемите и екологични ресурси. Затова не е изненада, че се използва като еко материал за изработването на коркови таванни панели, акустични стени и подови настилки.

Той еластичен, устойчив на влага и всякакви течности (не случайно тапите на бутилките с вино са именно от корк) и шумоизолиращ, защото благодарение на структурата си може да абсорбира вибрациите.

Освен това събирането и рециклирането на корк може да помогне в борбата срещу глобалното затопляне.

Слама

Подобно на корка и вълната, балите слама също имат високи изолационни свойства. Обикновено се използват за изолация на стени и тавани, за да се поддържа стабилна температура. Като възобновяем материал сламата оказва минимално въздействие върху околната среда. Вместо да освобождава своя въплътен въглерод обратно в атмосферата, когато бъде унищожена (след събиране на реколтата земеделските стопани например я изгарят), което допринася за увеличаване на въглеродните емисии, повторното използване на този отпадъчен продукт в компресирани таванни и стенни панели гарантира, че запазва въглеродното си съдържание по най-екологичния възможен начин.

Освен това конструкциите от бали слама са устойчив метод за строителство, защото е 100% рециклируема и 100% биоразградима. Освен това, след като сламените панели достигнат края на дългия си жизнен цикъл, те могат да бъдат мулчирани и използвани като компост в градините или пък да бъдат рециклирани в нови строителни панели, готови за повторна употреба.

стомана
Стоманата намира широко приложение както в изграждането на сградните конструкции, така и в интериорния дизайн

Рециклирана стомана

Рециклираната стомана е вид материал, който не губи свойствата си при рециклиране. Може би затова е и най-рециклираният материал в света като по официални данни всяка година се рециклира в пъти повече стомана, отколкото пластмаса, хартия, алуминий и стъкло взети заедно.

Предимство на използването на рециклирана стомана в строителния процес е неоспоримият факт, че тя ще бъде здрава и издръжлива. Съответно това е гарантира и огромна икономия на разходи за енергия.

блокчета
Строителни блокчета, изработени от пластмаса
Рециклирана пластмаса

До1000 години са нужни, за да се разградят пластмасовите предмети. За найлоновите торбички, които използваме в ежедневието си, са нужни около 10-20 години, за да се разградят. А за пластмасовите бутилки – около 450 години. Ето защо, за да спасим планетата си от прекомерната употреба на пластмасата, можем да я рециклираме и използваме повторно, включително и в строителството си.

Много компании вече правят това. А данните показват, че използвайки въглеродно неутрален, нетоксичен производствен процес, за да произвеждат строителни материали от рециклирана пластмаса, тези компании произвеждат 95% по-ниски емисии на парникови газове в сравнение с компании, произвеждащи бетонни блокове.

Не е за подценяване и предимството, че рециклираната пластмаса всъщност е издръжлив и здрав материал.

Конопен бетон. Снимка: isohemp.com

Конопен бетон

Този строителен материал представлява смес от пясък, конопени влакна и вар. Обикновено се използва за строителство и изолация. Блоковете, изработени от конопен бетон, са супер леки и лесни за работа. А конопът е бързо развиващ се възобновяем ресурс, което прави конопения бетон чудесен за околната среда. Освен това е дишащ материал, който не се свива, така че няма линии на пукнатини, след като изсъхне. И макар да не е по-здрав от бетона, той е огнеустойчив.

Ферок

Най-добрият начин да се опише ферокът е като силно богата на желяз сплав. Изработен е от рециклирани материали като отпадъчен стоманен прах и силициев диоксид от смляно стъкло. Когато става въпрос за жилища, той обикновено се използва като алтернатива на цимента.

Често се използва като предпочитан строителен материал за структури, изложени на морска вода, тъй като е невероятно твърд и издръжлив материал. Всъщност е пет пъти по-силен от портландцимента например и с 10 до 25% по-лек от тухлена конструкция.

Гъбен мицел. Снимка: myceliummaterials.nl
Гъбен мицел

Определят го като един от строителните материали на бъдещето. Мицелът е вегетативната част от влакната на гъбите, която расте под земята. След като се извлече и изсъхне, може да се използва като строителен материал, който да замени строителна пяна, дървен материал или пластмаса. Обикновено се използва за изолация, сърцевини на врати, подови настилки и производство на мебели.

Гъбеният мицел представлява супер здрав екологичен материал, устойчив на вода, мухъл и огън.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
строителни материали 19.05.2021

Странни строителни материали, за които може и да не подозирате :)

Морковите и водораслите едва ли ви звучат като нещо непознато и екзотично, но какво ще кажете за новината, че освен […]

Прочети още
бамбукът строителен материал 28.04.2021

Бамбукът като строителен материал и приложението му

Бамбукът като строителен материал се е използвал още от древността. По традиция се свързва с културите на Централна и Южна […]

Прочети още