9 решения за неудобните ъгли в къщата


Всички ние имаме неудобните кътчета в дома си, независимо от размерите на къщата, нито от бюджета  ни. Някои от тези кътчета наистина са твърде малки, за да направим нещо с тях, но повечето могат да се оползотворят със съвсем малко въображение и ни е нужен само един уикенд от типа “направи си сам”. Проверете дали една от следните девет идеи няма да направи едно ненужно пространство във вашия дом полезно.

Помогнете си с рафтове

Най-тесните ъгли имат потенциала да са полезни – само им трябват няколко рафтчета във форма на триъгълник. Такива рафтчета може да се закупят от магазин, или за по-сръчните личности може да се изработят вкъщи. След като са закачени на стената на тях може да се поставят всякакви неща – от декоративни растения до малки предмети като бижута или тоалетни принадлежности, в случай, че рафтчетата са поставени в банята.

Направи си сам изложбени рафтове

В продължение на идеята за рафтовете, целият ъгъл може да се превърне в секция. Както виждаме на тази снимка, празното пространство около радиатора сега приютява доволно количество книги и също така показва няколко произведения на изкуството.

Направете ТВ шкаф

Повечето ТВ шкафове са скъпи и тромави, но има решение и за това затруднение: редица плаващи шкафове от IKEA, допълнени с дървени страници и плот.

Спасение с растения

Често най-лесният начин да подобряваме всякакви проблемни пространства е да сложим зеленина. Дали е нещо голямо като Фикус лирата, или дяволски бръшлян във висяща саксия, растенията са един сигурен начин да допълват иначе неизползваемите пространства.

Стройни мебели за съхранение

Ако къщата ви има втори етаж и имате нещо, което напомня за неизползваем коридор в горната част на стълбището, не се плашете. За там се нуждаете само от дълга, стройна мебел. На снимката  се вижда ниска секция с рафтове на кубчета, която превръща пространството в музикална зона с грамофон и аксесоари. Важно е да остане място между мебела и парапета, така че пространството да е достъпно.

Работно кътче

Ако нямате място за домашен офис, но си имате неизползваемо място или празно кътче във всекидневната (или всяко друго помещение), то може да се трансформира в работно пространство. Даже може стените на тази зона да се боядисат с контрастиращ цвят за дизайнерския щрих.

Изкуството е отговорът

В тази всекидневна собственикът е окачил специално произведение на изкуството на самия празен ъгъл. Ако търсите неочаквано решение за празно ъглово пространство, което най-вероятно на съседите не им е хрумвало, това може да е отговорът.

Допълнително осветление

Една настолна лампа е прекрасен начин да запълните празния ъгъл. Дизайнерите често препоръчват допълнителна светлина освен това, което е вградено във всяко помещение. Понеже повечето настолни лампи са големи, сложете една в ъгъла до дивана, за да създадете място за четене или работа.

Още място за сядане

Едно празно кътче може да стане уютно със стол или кресло и няколко аксесоари като килим от овча кожа, кош или поставка за списания. Може би даже има място за малка масичка, която да послужи за идеалното място за сутрешното ви кафе или за чаша вино след края на работния ден.