Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

92-годишна жена създаде плетена версия на имението Сандрингам Хаус. Кралица Елизабет II е възхитена!

92-годишната Маргарет Сийман посвещава цели две години на плетенето, по 15 часа на ден, за да създаде гигантски плетен макет на кралската резиденция в Сандрингам, графство Норфолк.

Когато Маргарет решава да се заеме с плетения дворец, тя си представя, че това е просто добър вариант за оползотворяване на свободното време. Освен това и възможност да събере и малко пари за благотворителност.

Жената никога, наистина никога, не си е и мечтала дори, че плетената Сандрингам Хаус би могла да бъде изложена в резиденцията на кралица Елизабет II в Норфолк. Още по-малко – че ще може да я представи лично на Нейно Величество.

Но…

Самата Сийман споделя, че „никога и в най-смелите си мечти“ не е мислила, че ще се срещне с кралицата. Ето защо определно е била повече изненадана, когато през изминалата събота, подреждайки творението си в балната зала на Сандрингам Хаус, усеща, че някой се е присъединил към нея. Кралицата!

Щастливата случайност, че 95-годишната кралица е в Сандрингам през уикенда, се превръща във вълшебно преживяване за създателката на плетеното имение.

Видях роклята й, вдигнах поглед и това беше Тя. Това беше най-вълшебният момент.

Повече от невероятна – фината работа по проекта впечатлява със своите размери и детайлност. Снимки: Yui Mok / PA

Кралицата е възхитена!

Сийман, без да скромничи излишно, казва, че според нея Елизабет II е била възхитена от усилията й. Била е силно заинтригувана от проекта. А ние, напълно убедени в това, й вярваме!

Снимки: Yui Mok / PA

2 години, 15 часа на ден…

Маргарет стартира проекта през 2019 г. с идеята да помогне за събиране на средства за местните болници, а настъпилият локдаун и тоталната изолация за 92-годишната жена стават повод да посвети цялото си време, дори и някои от нощите си, на плетенето.

Централният елемент е главната къща в Сандрингам. Отличава се сложна плетена архитектура, като дори комините и прозорците са пресъздадени до най-малкия детайл. И всичко – заобиколено от плетени дървета.

В проекта са представени и други забележителности от имението на кралицата, включително църквата „Света Мария Магдалена“, която монархията посещава за традиционната църковна служба навръх Коледа. Включени са и музеят и конюшните, също част от имението. Присъстват и плетените членове на кралското семейство.

Снимки: Yui Mok / PA

В невероятното плетено имение са представени дори миниатюрни плетени версии на кралицата и херцога на Единбург, застанали на балкона.

За да осъществи своята идея, 92-годишната жена посещава лично имението. Прави скици, които да й помогнат по време на работата, а кралският персонал поема ангажимента да поддържа връзка с нея през цялото време в случай на нужда. След като проектът е завършен, силно впечатлени от крайният резултат, те предлагат плетеното имение да бъде изложено в балната зала на Сандрингам Хаус като „знак на почит“ към нейната ръчна работа и отдаденост.

Снимки: Yui Mok / PA

Въпреки че бяхме заключени, никога не ми беше скучно или никога не ми се искаше да мога да изляза или нещо подобно. Бях доста щастлив у дома, плетяйки Сандрингам.

Преди да пристигне в Сандрингам, плетеният проект е бил представян като проект „в процес на работа“ в Норич, където е събрал около 3 000 британски лири дарения. Майсторът на куките – Маргарет Сийман, продължава да набира средства за три болници в Норфолк. А ние сме сигурни, че ще успее да събере нужните средства за проектите, които е избрала да подкрепи.

Плетеното имение ще бъде достъпно за посетителите на Сандрингам Хаус до 14 октомври.

А след това… със сигурност ще поеме и към следваща изложба!

В провинциалния дом на кралица Елизабет II сега се помещава и неговата мини версия – в плетен вариант.  Източник: Press Association. Снимки: Yui Mok / PA

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

24.04.2019

Любимите ресторанти на кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II не е голям кулинар и рядко се вълнува от храна. Известно е, че тя си хапва, колкото […]

Прочети още
08.07.2021

Вече можете да отседнете във Версайския дворец срещу 1700 евро на вечер

Да нощуваш като крал във Версайския дворец! За първи път в историята си, откакто се управлява от Airelles Château de […]

Прочети още