Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Административният съд: Разрешението за строеж на „Златен век“ е до декември 2024

златен век

Разрешението за строеж на небoстъргача „Златен век“ на „Артекс“ е валидно до 17 декември 2024 г., постанови преди дни Административният съд София-град (АССГ).

Припомняме, че казусът със строителството на небостъргача има своята дългогодишна история, а последното решение на АССГ е поредния „детайл“ в нея. След като в продължение на повече от две години строителството беше спряно, през май тази година Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че спирането е било незаконно. С това изграждането на небостъргача получи отново „зелена светлина“, докато от ДНСК само няколко дни по-късно не заявиха, че е незаконно, защото разрешението за строеж е изтекло още на 11 януари 2020 г.

След дебати и спорове между институциите и дружеството, най-вече чрез медиите като посредник, от „Артекс“ заведоха иск срещу ДНСК и началника й арх. Влади Калинов. Мотивът за иска бе именно да се установи законното им право на строеж, като разрешението за него е валидно до 5 септември 2030 г. или поне до 18 декември 2024 г.

Искът бе подаден на 23 юни 2021 г. и от компанията заявиха пред съда налагането на обезпечителна мярка –  спиране на производството по издаване на заповед за спиране на строителството на „Златен век“.

На 19 ноември АССГ се произнесе по въпросния иск и потвърди в полза на компанията, че има право да строи до 17 декември 2024 г.

Съдът първо констатира, че на 19 ноември 2012 г. със заповед на главния архитект на Столичната община разрешението за строеж е презаверено за още 5 години, с което се подновява срокът на правното му действие, който започва да тече от същата дата и изтича на 19 ноември 2017 г. „Действащата тогава (към момента на издаване на заповедта) редакция на чл. 153, ал. 3 ЗУТ е регламентирала, че строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж“, посочват от АССГ.

„Единствената цел на презаверяването по чл. 153, ал. 3 от ЗУТ е при вече изтекъл срок да се даде нов срок на правно действие на разрешението за строеж, съответстващ на срока по ат. 2, който е 5 години. Като влязъл в сила административен акт презавереното разрешение за строеж се ползва със задължителна и изпълнителна сила. Задължителната сила на влезлия в сила административен акт се изразява в способността му да породи установените в него правни последици по начин, които обвързва всички лица и органи“, пишат в решението си от АССГ.

АССГ напомня също, че над две години строителството на „Златен век“ е спряно въз основа на незаконосъобразна заповед на шефа на ДНСК:

„С издаването на такава заповед се спира правното действие на разрешението за строеж, тъй като е спряно изпълнението на строежа. В този смисъл са регламентирани случаите на спиране правното действие на акта, но това спиране ще се зачете само при отмяна на акта като незаконосъобразен. По този начин ще се зачете времето, през което строежът не може да се изпълнява заради незаконосъобразен акт“.

В решението на съдиите се посочва също, че „следва да се отбележи, че органът, издал незаконосъобразен акт, спиращ строителството, не може да черпи права от тази своя изпълнителна дейност, като се позовава на забавяне на строителството, което е резултат от издадения от него незаконен акт. Недопустимо е да се оспорват правата, които не са реализирани заради незаконосъобразен акт“.

Става ясно, че строителството на небостъргача е било спряно от 15 април 2019 г. до 13 май 2021 г., което са точно 24 месеца и 28 дни. Така на база установеното пропуснато време, към датата на строителното разрешение – 19 ноември 2022 г., Административният съд София-град добавя този период и се произнася, че окончателният срок на разрешението е 17 декември 2024 г.

златен век

Решението на АССГ не е окончателно. Може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

снимки: Артекс

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
златен век 29.06.2021

Отмениха забраната – строителството на „Златен век“ продължава

След решение на Софийския административен съд строителството на „Златен век“ в столицата продължава отново. Това се случва само няколко дни […]

Прочети още
златен век 22.11.2021

Административният съд: Разрешението за строеж на „Златен век“ е до декември 2024

Разрешението за строеж на небoстъргача „Златен век“ на „Артекс“ е валидно до 17 декември 2024 г., постанови преди дни Административният […]

Прочети още