Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Ъгловата къща – проектът, който обедини титаните Foster и Karimoku

Foster Retreat определено е един от новите проекти в световната архитектура, за който ще се говори и пише дълго време… Първо, защото реализацията му срещна динамичния замах на британския архитект Норман Фостър с прецизната детайлност на японския лидер в производството на дърво Karimoku и второ – защото резултат от тази титанична среща е повече от изключителен. Ако продължите да четете, ще разберете и защо имаме пълното основание да твърдим това…

Foster Retreat или „Убежището Фостър“ е личен проект на носителя на Прицкер Норман Фостър, финансиран от Foster + Partners и Norman Foster Foundation. Предназначението му е да служи като ваканционен дом за приятелите на семейството и тези на фондацията. Разположен е на брега на малка рекичка в Мартас Винярд (Масачузетс, САЩ).

Комплексът ще помещава частен дом за архитекта и съпругата му, както и серия от различни по размер резиденции в творчески стил за приятелите.

Американската архитектура на плевнята се среща с японското майсторство

Ъглово убежище е с конструкция от стомана и дърво, която се врязва рязко в небето, хвърляйки чисти линии светлина върху живописния пейзаж на района и много напомня на минималистичните линии на традиционни американски хамбари (характерни за региона).

Нивата на терена около Foster Retreat също са контурирани така, че да скриват максимално сградата от пътя, сливайки я с пейзажа.

Ъгловата къща се характеризира със смел едноскатен покрив с тънки структурни портални рамки от стомана, заедно с оцветените в сиво дървени летви, напомнящи старите дървени дъски на местните хамбари.

Дворните пространства са залесени с местни растения. Набор от слънчеви панели пък, заедно с „високото ниво на изолация и засенчване“, помагат на сградата да бъде по-устойчива, както обяснява самият лорд Фостър.

Това, което не намирам, ще си създам сам!

Може би това е една от максимите на гениалния Норман Фостър… Защото, прекрачвайки прага на ъгловата сграда, попадаме на място, изцяло обзаведено с мебели, проектирани лично от архитект в колаборация с Karimoku – японският бранд, известен със своето внимание към детайла и занаятчийско наследство.

Тези мебели се характеризират с топли заоблени форми и нежни органични линии. Изработени са от гладко светло дърво и допълнени с лек текстил. Те допълват изцяло архитектурата на сградата.

Доказателство за успешното сътрудничество между титаните на дизайна и архитектурата е „NF“.

Тези мебели вече са част от самостоятелната колекция „NF“ и преди броени дни официално бе пусната в продажба в Токио.

NF = Karimoku + Foster+Partners

Както вече споменахме, колекцията е резултат от желанието на лорд Фостър да намери съществуваща колекция от мебели, която да отговори на представите му за интериорния дизайн на ваканционната къща. И след като не открива тази колекция, решава да я създаде. За целта избира да се възползва от визуалния и тактилен потенциал на дървения материал и майсторската работа на дърводелците от Karimoku.

„Дървото беше очевидният избор! Не само от съображения за устойчивост, но и като пряка препратка към традиционните сгради, които характеризират острова“, казва арх. Фостър. „Мебелите от дърво, които проектирах за Karimoku, са продължение на философията зад сградата. Винаги ми се е струвало, че има нещо общо между американското шейкър движение и традиционните японски мебели.“

„NF“ включва стол за хранене, две табуретки, шезлонг, диван и маса за хранене. Всички се характеризират бледи „скелетни“ дървени рамки и подплатена тапицерия.

Къща-убежище: Foster Retreat 2022

Изпозлвани снимки и информация от: Foster + Partners, Karimoku Furniture, Norman Foster Foundation; фотограф: Chuck Choi.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
17.10.2022

Триъгълна сграда от Foster + Partners е новата централа на фармацевтичен гигант

Датската централа на швейцарската фармацевтична компания Ferring Pharmaceuticals отвори врати на пролива Øresund, северно от международното летище в Копенхаген. Soundport, […]

Прочети още
05.05.2022

Първата жилищна сграда на Франк Гери в Лондон отвори врати

Дългоочакваната Prospect Place – първият жилищен проект на световния архитект Франк Гери в Обединеното кралство, посрещна първите си обитатели. С […]

Прочети още