Airbnb плаща 250 млн. долара на наемодателите по света


Компанията за краткосрочно наемане на жилища Airbnb обяви, че ще отпусне 250 млн. долара на наемодателите, използващи нейната платформа. Целта на компанията е да смекчи ефекта от отменените резервации заради коронавируса, предаде „Франс прес“.

Преди няколко седмици платформата реши едностранно да обезщети изцяло потребителите, отменили резервациите си заради забраната за пътувания и наредбите за социална изолация. Някои наемодатели приеха много зле тази мярка, която за тях означава големи пропуснати печалби.
Ръководителят и съосновател на компанията Брайън Чески изтъкна, че това не е търговско решение, а свързано с общественото здраве. Във видеопослание от дома си той изрази съжаление, че наемодателите не са били консултирани предварително, както се прави между партньори.

Airbnb ще плати на даващите под наем 25% от сумата, която е трябвало да получат за всяка резервация, отменена заради коронавируса между 14 март и 31 май.

От своя страна пътуващите, отменили резервацията си, могат да поискат пълно възстановяване на сумата или ваучер.
Компанията е създала и спомагателен фонд от 10 млн. долара за своите „супернаемодатели“ – много усърдни и с много висока оценка, които срещат трудности да изплащат заеми или наем заради отражението на здравната криза върху туризма. Ще бъде прибавена и функция, позволяваща на потребителите да изпращат дарения.
Агенция Кросс