Airbnb събужда замрелия жилищен пазар в Гърция


След десетгодишно свободно падане на фона на дълбоката рецесия секторът на недвижимите имоти в Гърция преживява възраждане, стимулиран от Airbnb треската, казват експерти в сектора и местни жители, цитирани от AFP и Le Figaro.

На две крачки от Акропола Димитра Дионисопулу, която живее в квартал Кукаки, разказва за „ежедневен шум от ремонти, пълни с чакъл контейнери на всеки ъгъл на улицата или тракане на куфари на колела“. Популярният квартал, който се намира на един километър от популярния античен паметник в Атина, заемаше през 2016 г. пето място в класацията на платформата Airbnb на най-желаните квартали в света с повишение на посещенията от 800% спрямо 2015 г.

В момента в списъка на платформата има стотици апартаменти в Кукаки. Цените на наемите са се удвоили, а много семейства са принудени да напуснат от собствениците, търсещи свежи пари, разказва 50-годишната Дионисопулу. „Най-малко три познати семейства бяха прогонени в последно време“, споделя тя. Мълниеносното увеличаване на търсенето в Airbnb във всички части на Гърция наложи приемането на правила, задължаващи собствениците да декларират приходите от тази дейност макар и със закъснение, отбелязват експерти.

Ангелос Скиадас, който е председател на Асоциацията на наемателите, казва, че „треската около Airbnb е стигнала дори до предградията на Атина, които не са интересни за туристите“. „Собствениците смятат, че Airbnb е решение на всички проблеми, някои използват платформата, за да оказват натиск на наемателите“ и да увеличават наема, подчертава той.

Явлението, което Ангелос Скиадас определя като „имотен балон“, води до недостиг на жилища, особено на туристическите острови, където чиновници, преподаватели и студенти вече не намират достъпно жилища след май – началото на туристическия сезон.

Рекорден туризъм

Хотелиерите считат, че положението е „неконтролируемо“ – 76 хил. имота в Гърция са обявени на сайта на Airbnb, показва изследване на компанията Grant Thornton по поръчка на Гръцката камара на хотелиерите. Изследването показва повишаване на наемите с 9,3% на годишна основа през 2018 г., което засяга преди всичко хората с ниски доходи, пенсионерите и семействата с един родител. Но мненията остават разделени. Стратос Парадиас, председател на Асоциацията на собствениците, подчертава, че споделянето на жилища, особено чрез Airbnb, “възроди сектора“.

Между 2008 и 2017 г. цените на недвижимите имоти са намалели с над 40% и започнаха да се повишават едва миналата година, сочат данни на Гръцката национална банка. Сезонното наемане на жилища „ще продължи, това създава работни места и приходи най-вече за хората, които не могат да плащат данъците и дълговете си“, смята Стратос Парадиас, чиято асоциация включва 55 хил. членове. Според него тази дейност е допринесла за рекордния туризъм, който Гърция регистрира през последните години. „Посетителите вече се възползват от достъпните цени“, допълва той.

8000 апартамента в Airbnb

“Хотелите не могат да отговорят на търсенето“, подчертава Парадиас и напомня, че заради кризата „десетки хиляди апартамента остават неизползвани“, тъй като собствениците нямат пари да ги ремонтират. Според Airbnb в момента са обявени 8 хил. жилища в центъра на Атина на средна цена от 67 евро на нощувка, като 1200 от тях се намират в близките до Акропола квартали.

Сред собствениците има стотици чужденци, най-вече китайци, руснаци и израелци, които са се възползвали от програмата „златна виза“, приета през 2013 г., която дава право на пребиваване при закупуване на имоти на стойност над 250 хил. евро, припомня Лефтерис Потамианос, ръководител на агенции за недвижими имоти. Чуждестранните инвеститори в имоти в Гърция са регистрирали забележителен ръст през последните две години – 172% на годишна основа през 2018 г. (1,35 млрд. евро) и 86,5% миналата година, сочат данните на Гръцката централна банка.

„Понякога се купуват цели апартаменти, пазарът полетя“, не крие задоволството си Лефтерис Потамианос. Димитра Дионисопулу обаче остава критична. Жителката на квартал Кукаки е отдала под наем свой апартамент на държавен служител. Тя отказва да го изгони по етични причини. „В страна, в която цените растат, а заплатите намаляват, как да повиша наема? За нещастие не виждаме ситуацията в нейната цялост, а само през собствения си интерес“, възмущава се тя.

Агенция Кросс