Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Ако изборите са днес: Между 6 и 8 партии влизат в 48-ото НС, сочи проучване

Поредните парламентарни избори в страната ни ще се проведат тази неделя, на 2 октомври 2022 г.

В тази връзка агенция „Тренд“ проведе национално представително проучване за електоралните нагласи. А резултатите от него показват, че ако изборите са днес, между шест и осем партии биха влезли в 48-ото Народно събрание.

А вотът би бил разпределен така:

ГЕРБ-СДС получава подкрепата на 25,7% от гласуващите.

Втори са „Продължаваме Промяната“ – с 16,4% от гласовете.

На трето място се подрежда „Възраждане“ с 13,9%.

Четвъртата позиция е за ДПС с 11,9%, а петата заема „БСП за България“ с 8,7%, „Демократична България“ пък получава 7,6% от националния вот.

Малко над четирипроцентовата бариера са партиите „Български възход“ и „Има такъв народ“ със съответно 4,4% и 4,2%. Под прага за парламентарно представителство остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО-БНД (1,2%).

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, а над една четвърт все още се колебаят.  

Очакваната избирателна активност по данни на агенцията е между 2,5 и 2,7 милиона.

* Изследването, по поръчка на в-к „24 часа“, е реализирано от „Тренд“ в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” с таблет сред 1001 души на възраст 18+. Максимално допустимата статистическа грешка е ± 3.1%. 

Друго изследване пък показва, че малко над 35% от ромите също са избрали за кого ще гласуват.

Изследване в 16 ромски общности, по инициатива на движение „Постоянна ромска конференция“, отчита, че 36,8% от хората ще гласуват и вече са решили за кого. Други 28,2% от анкетираните са заявили, че ще гласуват, но още се колебаят за кого. 4,6 на сто са посочили, че ще гласуват, но с „Не подкрепям никого“. Тези, които отговарят, че няма да гласуват, са 21,6%, а 8,8% не са решили все още.

03.10.2022

Новите участници във форум BUILDINGSTYLE 2022

Фирма Ховал, Ролпласт, НОВАКОЛОР , VENTA Group  и Porta Doors се присъединяват към 19-oто издание на форум BUILDINGSTYLE. Така темите […]

Прочети още
27.09.2022

Архитекти и инженери с обща позиция за спешни промени в ЗУТ, ЗОП и Наредба 7

Камарата на архитектите в България инициира промяна на европейската директива за обществените поръчки Комисията по нормативна уредба към Камарата на […]

Прочети още