Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Ако на земята има Рай, то Врело Буне със сигурност е част от него

Врело Буне в Босна и Херцеговина е доказателство, че перфектното свързване на природа, история и архитектура е възможно!

Две глави мислят по-добре от една! 🙂 Добре познатата ни поговорка е любима и често използвана и в Босна и Херцеговина. Каквото и да правят, босненците и херцеговците, макар и със своенравен (типично по балкански) нрав, предпочитат да се опрат на старата мъдрост, отколкото да вземат прибързани или несигурни решения. Едно от доказателствата за това (поне според мен) е именно Врело Буне, стига да се съгласите с мен и приемем, че „двете глави“ в случая са човекът и природата. А симбиозата между тях е повече от перфектна – вълшебно място, което определно отговаря на представите ми за Рая (или поне за една от райските градини).

Уникален природен и архитектурен ансамбъл, Врело Буне е разположен до извора на река Буна в Благай, Босна и Херцеговина.

Първото нещо, което със сигурност ще привлече вниманието ви в общата пейзажна картина, е буйният карстов извор, извиращ от 15-метровата карстова пещера под високата вертикална скала, който не случайно е известен и като един от най-красивите извори в Европа.

снимка: Тuristickileksikon.com

Река Буна е известна с това, че изворите й са с изключително чиста и студена вода.

Тази и заглавна снимка: www.adriaunique.com

Когато насочите погледа малко по-нагоре от карстовата пещера, пред вас ще се открие 200-метровата каменна скала, „нашарена“ от забележителни архитектурни градски и селски структури – пример за каменната архитектура от 15 век. Не случайно, мястото е определно за обект от историческо и културно значение.

Сигурна съм, че няма как да пропуснете и уникалния архитектурен ансамбъл, непосредствено до извора.

Историческият Благай Текке (Blagaj Tekke) е суфистки манастир, построен около 1520 г. от дервишите от Анадола. Той впечатлява именно с това, че представлява фина смесица между османската и средиземноморската архитектура. Всяка от жилищните къщи, колкото и да са сходни като архитектура, имат свой специфичен почерк, а някои са и подписани от монасите, които са ги обитавали.

Дворовете и вътрешните градини, предназначени да осигурят максимална неприкосновеност на дервишите, пренасят посетителите в друга реалност.

снимка: Michal Sleczek

Врело Буне – там, където историята, архитектурата и природата се сливат в едно…
снимка: www.adriaunique.com

Освен с архитектурата си, защеметяващите карстово скали и реката, Благай е „дом“ и на множество ендемични видове и разнообразна флора.

снимка: Michal Sleczek

В случай, че се чудите кога е най-подходящият сезон да посетите това кътче от Рая, отговорът е – целогодишно, благодарение на мекия средиземноморски климат.

дестинации 11.06.2021

Топ 10 на туристическите дестинации в Европа за 2021 г.

Топ 10 на туристическите дестинации в Европа е класацията, която, ако не ви накара да стегнете куфарите веднага, то ще […]

Прочети още
07.08.2020

14 жилища в симбиоза с природа

Въпреки технологичния напредък, има хора, които предпочитат да живеят природосъобразно. Затова сме ви подготвили една вдъхновяваща колекция от забележителни снимки на […]

Прочети още