Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Ако в Пазарджик не възстановят фасадата на Младежкия дом, КАБ ще сезира Прокуратурата

КАБ
Архитектите настояват сградата да получи статут на недвижима културна ценност

Камарата на архитектите в България (КАБ) планира да сезира Прокуратурата по повод недопустимите намеси, които се извършват по фасадата на знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик, ако Общината не предприеме спешни мерки по възстановяване на автентичния й вид. Това стана ясно от проведената в четвъртък пресконференция на КАБ по темата.

Оцветяването на сградата с бои в над 20 различни цвята върху цялата площ на фасадните плоскости, колони, козирки и тавани над колонадата, архитектите определят като грубо вандалство и проява на професионална некомпетентност; като незачитане на архитектурната стойност на сградата и авторските права върху произведението. И подчертаха, че не е ясно защо и как е решено да бъде направена промяна на фасадите на сградата, както и по какви критерии са избрани изпълнителите.

Община Пазарджик не е представила предварителен проект пред специалистите и обществеността, въпреки че за реализацията се използват публични средства.

Архитектите напомниха, че е необходимо работата по обществено значими обекти да става след провеждането на архитектурни конкурси и след широко обществено обсъждане.

КАБ

„Учудени сме, че вместо да се вложат средства в почистването на камъка и по фасадата да се направи качествен ремонт, се хвърлят средства в проект със съмнителна естетическа стойност. Не е нормално да се подхожда по такъв начин към архитектурното наследство“, заяви председателят на КАБ арх. Владимир Милков.

„Тук сме, за да защитим културните ценности и да се обърнем към общинските власти и Прокуратурата, за да се потърси отговорност за това културно престъпление и посегателство към цялата общественост“, допълни арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ.

Проф. арх. дан Тодор Кръстев, проектант на сградата, също коментира, че цветната фасада е рядък пример за „архитектурен вандализъм“.

По думите му става дума за проява на пълно пренебрежение към първоначалната архитектурна идея. Сега, вместо замислената дискретна сграда, която респектира града, Младежкият дом се превръща в натрапчив обект. Арх. Кръстев е на мнение, че сградата е можело да бъде преобразена по друг начин – чрез съвременни методи и технологии, като например светлинни ефекти или видео инсталации. „Вместо това кметът на Пазарджик запечатва и натрапва за години напред своите представи за градска естетика“, допълни проектантът на сградата.

Става въпрос за боядисване с акрилни бои върху каменна облицовка, което за всеки архитект се равнява на кощунствено действие.

Това заяви на свой ред арх. Петър Мурджев, председател на Регионална колегия Пазарджик.

Припомняме, че КАБ и Регионална колегия Пазарджик внесоха сигнали по казуса.

Писмата са изпратени до Министерството на културата, НИНКН, Общинския съвет на Пазарджик и Областния управител на област Пазарджик. Призоваха също МК да предприеме действия за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата на Младежкия дом.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
фасада 05.05.2022

След ремонт Младежкият дом в Пазарджик ще се сдобие с нова цветна фасада

Започна обновяване на сградата на Младежкия дом в Пазарджик. Това съобщи кметът на града Тодор Попов при инспекция на ремонтните […]

Прочети още
архитекти 10.05.2022

Архитекти са против „архитектурното посегателство“ над фасадата на Младежки дом в Пазарджик

Архитекти: Действията на Общината в момента представляват драстично посегателство над архитектурния образ на сградата. Архитекти от Регионалната колегия на КАБ […]

Прочети още