Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Акве Калиде се сдобива с нов демонстрационен център

акве калиде

Започна изграждането на нов модерен център на Акве Калиде в Бургас. Той ще представя в най-голяма пълнота древната история на минералните извори и ще осигури възможност за провеждането на беседи и лекции.

Предвидено е сградата на центъра, който ще бъде създаден като част от инициативите на общината за развитието на културно – историческия туризъм в региона, да бъде разделена на две функционални части. В експозиционната част ще бъде разположена музейната експозиция. В нея са събрани артефакти от извършените археологически разкопки на минералните бани. Наред с тях ще бъдат изложени и експонати от фонда на Регионален исторически музей – Бургас. Гостуващи исторически колекции също ще бъдат експонирани тук.

В учебния музей посетителите ще имат възможността да се запознаят с бита на римляните, да облекат техни дрехи, каквито са използвали в ежедневието си, да се докоснат до бойните им оръжия.

Демонстрационната част на комплекса в Акве Калиде ще показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. В различните ѝ части ще са представени съблекалнята, стаята за масажи, басейнът с топла минерална вода. Зоната ще включва още семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна и душове.

Изграждането на новия център се осъществява по Проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“. Той е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020г.“, Фонд за устойчиви градове, Община Бургас.

Вижте още: