Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Алина Попова: живот извън матрицата

живот

“Домът крепи и закриля човека, той е второ тяло за него.” Тези думи на учителя Дънов научих от Алина, с която ни “събра” темата за куполните къщи. Инж. Алина Попова наскоро завърши първата куполна къща с изцяло дървена конструкция. За нея това е не само премиерен професионален успех, но и личен триумф, резултат от цялостната й философия за живот извън матрицата.

За куполните къщи като устойчив модел на дома и възможност за живот в хармония с природата разказва инж. Попова, собственик на „Сферата 123„.

интервю: Деница Митева

Здравей, Алина! Как би представила куполните къщи на човек, който не е запознат с тях?

Зависи от човека, от конкретното му търсене… Много от хората, които се обръщат към нас, са привлечени от посланието ни: Живот в хармония с природата… и изборът на куполна дървена къща е много точен за тях. Усещането в такава къща само по себе си е уникално, а ние добавяме и предимствата на сферичната форма.

Т.е. това е дървена къща, но със сферична форма? Каква е разликата?

Куполната къща не е за всеки. Тези, които я припознават, са стигнали до определено ниво на израстване на съзнанието… На първия ми урок по фън-шуй, когато отидох в Малайзия да се обучавам заради куполните къщи, защото вече знаех, че е предизвикателство да овладееш енергията на купола, учителят нарисува кръг и квадрат и ни попита – коя форма е най-добра за живот? Повечето отговориха – квадрат… А учителят отговори: кръгът е най-добрата форма за императори!

Как стигна до идеята да правиш куполни къщи?

Да призная – търсейки най-икономично решение за еднофамилна сграда. Преди няколко години за дипломна работа в магистърска програма избрах тема „Автономно захранване на комплекс от къщи“, като част от проект за изграждане на устойчив модел на живот. Трябваше да намеря най-икономичното решение, та да ми е по-лесно да проектирам автономна соларна система за захранването им… И пъзелът започна да се нарежда.

Кои бяха първите парчета на пъзела?

Стигнах най-напред до пасивното строителство и първия му принцип: компактна форма на сградата. А по-компактна от сферата има ли?! Не!

Вече бях запозната с куполната идея и бях наясно, че геодезичният купол не ме привлича, но правилната сферична форма, огънатите греди… бяха нещо друго.

Къде видя сферична куполна къща, преди да се захванеш с това?

Попаднах на информация за такива къщи в Русия и отидох да ги видя на живо (2017 г). Посетих две – едната в строеж, другата – готова.

Влюбих се в това усещане за нежната прегръдка на дома.

Така бих описала тази „среща“. И поисках аз самата да живея в такава къща.

Куполните къщи все още са новост за страната ни. Какви са хората, които идват при теб с интерес към такъв дом?

Хората, които усещат куполната форма като най-благоприятна за тях, са и тези, с които най-често продължаваме разговора на тема живот извън матрицата, живот в общност, екологични селища, автономен начин на живот.

В едно представяне на къщите ви видях асоциирането им с “красива перспектива”. Би ли обяснила?

Беше февруари 2019. Присъствах на конференция, която откри Росен Плевнелиев. А от речта му запомних: „… работното място ще бъде много скоро не компютърът, а човешкият мозък. Градовете и техните жители ще са свързани помежду си в мрежи, оптимизирани в сферата на потребление на енергия, транспорт, логистика, здравеопазване… Всички тези услуги се основават на събиране на данни. До 2050 година 90% от населението на Земята ще бъде концентрирано в няколко стотин мегаполиса…“ И си помислих – Това ли е наистина перспективата?! Колко е удобно за контрол!

Да, звучи стряскащо… Но да се върнем към въпроса — означава ли, че това е и твоя лична философия?

Да. Хората, с които споделям моята реалност виждат красивата перспектива – екологични селища извън матрицата. Енергийно автономни, с уважение към природните ресурси.

Т.е. зад идеята стои нова визия за живеенето и разбирането на дома, така ли?

Да! Преди десетина и повече години попаднах на лекция на Деян Петров, в която споделяше неговия опит за градежа и живота в куполна къща. Помня, много плаках, като слушах тази лекция отново и отново на запис. Сега осъзнавам, че може би тя незабележимо е обърнала живота ми в посоката, която следвам днес.

По-късно, когато бях на семинар по куполно строителство на Вадим Иевлев, той започна с думите: „Фундаментът на моята къща е вътре в мен“. Вадим, уви, вече не е измежду живите. Но думите му са в мен и животът ме убеждава отново и отново, колко са точни.

„Фундаментът на всичко е вътрешното състояние. Виждам колко са важни вътрешният баланс и правилното намерение. И тук пак стигаме до дома като място, което подкрепя човека.“

Разкажи ни малко повече за куполните къщи, които ти правиш.

Куполните къщи на „Сферата 123“ са с изцяло дървена конструкция от огънати масивни греди. Външната облицовка е от дървени керемиди, а вътрешната – от дървена ламперия, обработена с натурални масла и вакси. Като цяло много държим на екологията и качеството на материалите. Дървената конструкция от огънати греди е самоносеща и е 8-10 пъти по лека от конструкцията на конвенционална къща. Т.е. позволява много по-лек фундамент: ивичен, без да се излива плоча, без металната мрежа в основите на къщата.

Кои техни предимства би откроила?

Благодарение на куполната форма, хармоничните пропорции и липсата на метал във фундамента на куполната къща се създава комфортна среда, която влияе ползотворно на човека.

А недостатъците… Имат ли?

Да. По-сложно е строителството на качествена куполна къща в сравнение с правоъгълна. Особено, ако говорим за високо ниво на цялостно изпълнение, което целим. Необходими са професионалисти с голям опит в дървеното строителство. Използваме технологии, които не са широко познати. При това, не е и евтино.

Колко скъпо е тогава?

Един от принципите ни е качествено изпълнение до ключ с внимание към детайла. Това струва пари. Не е достатъчно да се обяви цената на конструкцията и така да се печелят клиенти.

Има ли значение мястото, трябва ли да се вземат предвид климатичните условия, терен и пр.?

Да разбира се! При проектирането всичките дадености на мястото се взимат предвид, прави се геоложки доклад, въз основата на който се прави най-подходящо решение за основите на къщата. Сферичната конструкция е лека, самоносеща и позволява строителство върху най-разнообразни почва и релеф, в труднодостъпни места и в кратки срокове.

Живот извън матрицата.

Колко време мина от старта до реализацията на първата ви къща?

Много. Регистрирах Сферата през октомври 2017 г. Първо тръгнах по грешен път – да търся пари от европейски програми и програми за прохождащи бизнеси. После обикалях потенциални големи инвеститори с надежда да ги заинтересувам. Нямах никакъв бизнес опит, нито разбирах до край с каква трудна задача се захващам. Гол ентузиазъм…

Постепенно осъзнах, че от решаващо значение е точният екип от качествени проектанти, изпълнители и доставчици. И най-вече – те да са истински съмишленици! А това е задача, изискваща време и практически опит.

Какво научи по пътя на случването му обаче?

О! Всичко е необикновено в това прохождане. Като започна от уникалния ни инвеститор – Алоел, която е живяла дълги години в собствена органична ферма в Канада, и стигна до локацията. Намира се в другия край на България – Солник. Теренът е на границата на гора и поле. Извън населено място, няма нито ток, нито вода, нито лесен достъп… Иначе казано – всички предизвикателства наведнъж.

Първата готова куполна къща на Алина.

Над какво работиш в момента?

Над няколко проекта на различен етап разработка. Но, Солник ме научи да не казвам нещата, преди да се реализират до край…

И за финал – как изглежда идеалната куполна къща в твоите мечти?

Малка куполна къща на края на гората, сред голяма градина, с прекрасен пейзаж пред големите й витрини…

„Тук съвместих две картинки – изграждането на носещата конструкция на къщата в Солник и една от първите ни визуализации за сайта от преди 3 години… Мечтите за къщичка край гората се сбъднаха буквално!“

Поглед отвътре на куполна къща на Сферата 123. Раздвижете компютърната мишка за една необикновена история.

Вижте още: