Виж 1към1

Хотелиер за новата Програма за настаняване на бежанците: Може да сме прости, но не сме луди!

Прочети още

Алиша Кийс и Касим Дийн: Да живеем тук е най-смелата ни мечта

Алиша Кийс

Dreamland или “Страната на мечтите” – така попзвездата Алиша Кийс и съпругът й музикалният продуцент Касим Дийн наричат семейния си дом, в който живеят заедно със синовете си Египет и Дженезис.

Всъщност повече от десетилетие зашеметяващото имение Razor House, проектирано от архитекта Уолъс Е. Кънингам в Ла Хоя, Калифорния, се описва последователно като „магнум опус“, „архитектурен шедьовър“ и „най-готиният дом на Америка“. Когато през 2019 г. обаче Алиша и Касим купуват имението, те сменят името му, а изборът Алиша Кийс обяснява така:

„Това е място за създаване на мечти и място, на което да бъдете достатъчно смели, за да сънувате най-смелите си мечти – и дори това да сме тук, е най-смелата ни мечта”.

За да разкажат историята на семейния дом, който се превръща от “скрийнсейвър” на телефона на Касим Дийн в реален дом, звездната двойка отваря вратите на имението за екипа на Architectural Digest, за да ни разкрият своя модернистичен шедьовър в детайли. 🙂

Архитектурата на къщата е вдъхновена от имението на Тони Старк – Razor Point – от филмовата поредица „Железният човек“.
Алиша и Дийн „чакат“ своя дом 8 години…

За да превърнат тази своя голяма мечта – да живеят в дома, който много напомня на скулптура, в реалност обаче, на звездната двойка са й нужни няколко години търпение в очакване имотът да бъде обявен за продажба. Дори Дийн поставя снимка на уникалното творение на Кънингам като скрийнсейвър на телефона си в продължение на осем години. И когато през 2019 г. агентът им по недвижими имоти се обажда с новината, че къщата е свободна, Дийн е най-щастливият човек на света:

Когато скрийнсейвърът ви оживее, това е звучи невероятно и лудо!

И въпреки че очаква тази новина от много години, изпитва и притеснения дали съпругата му, родена и отгледана в Манхатън, няма да наложи вето на преместването им на Западното крайбрежие. „Тя е мис Ню Йорк“, казва Дийн, който е роден в Бронкс. „Може и да й направят скулптура като новата Статуя на свободата”.

“Самият Кънингам, когато го разпитват за проекта на къщата, използва думата “скулптура”. Тези красиви S форми, тези шеврони, спускащи се по склона на хълма, криви, летящи в пространството над главата ви… Това е по-близко до скулптура, отколкото до архитектура. А това е изключително важно за мен. Това е най-скъпо на сърцето ми.”, разказва Дийн.

Въпреки ентусиазма на съпруга си, самата Кийс започва да си представя живота им там на по-късен етап.

Това се случва едва след като семейството прекарва „тест уикенд“ в имението по покана на предишния му собственик. Певицата разказва, че по време на сутрешната си медитация е останала безмълвна от гледката на парасейлери, реещи се над близката планина:

В този момент имах чувството, че съм свидетел на красива метафора и исках никога да не забравям колко сме безкрайни и как може да се случи невъобразимото. Това се случи с мен – бях пленена!

След като стават официални собственици на дома, Алиша и Дийн се захващат с реновацията му, за да го превърнат в “свой”.

За целта решават да се доверят на интериорния дизайнер Кели Бехън, с когото Дийн се свърза чрез Instagram.

„Когато получих съобщението си помислих – Какво става? Някой шегува ли се с мен?”, спомням си Бехън, която никога преди това не се е срещала със звездната двойка.

Това, което не знае обаче е, че Дийн е дългогодишен фен на нейната работа и редовно посещава страницата й в Instagram за вдъхновение.

Има много дизайнери, които знаят как да поставят скъпи неща в къщата ви, но душата липсва. А Кели има душа, казва музикалният продуцент.

Тъй като процесът на реновацията се случва по време на пандемията, сред предизвикателствата за дизайнера са от една страна да се съобрази с ограниченията на пандемията, а от друга – със запълнения до минута работен график на звездите. За това и по-голямата част от сътрудничеството им се случва с дистанционно.

„Препълненият график обаче не попречи на Дийн да бъде практически сътрудник по време на деветмесечния проект“, казва Бехун. „Той живее и диша с тази къща. Той разбира и познава всеки квадратен инч от нея. Да работиш от разстояние по подобни проекти обикновено е пречка, но той беше толкова убеден в това, което искаше, че всичко просто се случи.”

Построена през 2007 г., конзолната конструкция на резиденцията включва стъкло от пода до тавана, бял бетон, грандиозни пътеки, поддържани дворове и „плаващи“ стълби.

Дом за семейство, а не резиденция на супергерой…

Желаейки да направи дома по-подходящ за семейството и по-малко като място, в което би живял „супергерой“, Бехън внася топлина в интериора, като включва дървени елементи, килими от мароканска вълна и кресла, с меки тапицерии. Палитрата се опира до голяма степен на цветове, които хармонизират с гледките – златист пясък, карамелено кафяво.

Интериорът по никакъв начин не крещи. Той е изчистен и вечен.

В това е убедена Бехън, която подчертава: “Никога не е стоя въпросът да се пренебрегнат естествената среда, архитектурата или изкуството. Това е невъзможно“.

Изкуство, изкуство нявсякъде…

Арт колекцията на Дийн и Кийс от над 1000 творби, събрана в продължение на 20 години, е колкото обширна, толкова и завидна.

Преди години двойката решава да се съсредоточи върху придобиването на произведения на афроамерикански и африкански художници, вариращи от Kehinde Wiley и Lynette Yiadom-Boakye до Barkley L. Hendricks и Henry Taylor. Те са и притежателите на най-голямата частна колекция с картини на Гордън Паркс.

Според Телма Голдън, директор и главен уредник на Музея на студиото в Харлем, „Алиша и Касим виждат себе си не само като колекционери на изкуство, но и като пазители на културата“. „През годините наблюдавах как колекцията им се развива, докато визията им се разширява и разширява, за да създадат колекция, която наистина представя широчината и дълбочината на работата на чернокожите художници“, разказва Голдън.

Обичам факта, че 90 процента от изкуството в къщата ни е от художници, които сега са наши приятели.

Това се хвали се Дийн и разказва, че това са хора, с които са вечеряли, купонясвали, хора, които са отсядали в тук.

Скътани в подземния гараж и прилежащия му салон (любимото царство на Дийн), са луксозните автомобили на семейството. На това ниво е и звукозаписното студио.

„Но това не е мъжка дупка, защото аз и жена ми споделяме пространството по равно“, отбелязва Дийн и допълва с усмивка: “наричаме го етаж за възрастни.“

Алиша Кийс

Арх. Кънингам, който след покупката на резиденцията, се сприятелява с двойката, отбелязва:

„Когато погледнете такъв дом, си мислите, че хората живеят в него сковано. Но с Алиша и Дийн не е така. Те тичат наоколо, наслаждават му се. И изобщо не се плашат от това място“.

Да живеем тук е най-смелата ни мечта!

Известни в индустрията с легендарните си домашни партита, Кийс и Дийн са перфектни домакини, които не се нуждаят от повод, за да организират такова. И очакват с нетърпение да отворят вратите на Dreamland веднага щом е безопасно да го направят отново.

„Когато чуете песен или нещо, което сме продуцирали, основната цел винаги е да накараме хората да се чувстват добре и да се чувстват обичани. За това е нашето изкуство“, заявява Кийс. И „когато влезете в нашия дом, точно това искаме да почувствате. Искаме да се чувствате обичани, да се чувствате сигурни, да се чувствате спокойни. Искаме да хапнете страхотно. Искаме да се чувствате вдъхновени.”

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Джъстин Тимбърлейк 08.10.2021

Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл продават семейното си имение (снимки)

„Имот от световна класа, единствена по рода си величествена резиденция“. Така агенцията за луксозни имоти Hilton and Hyland представя имението […]

Прочети още
Нина Добрев 05.10.2021

Домът на Нина Добрев: Европейска елегантност в Холивуд

Нина Добрев, холивудската звезда от български произход, отвори вратите на напълно обновената си къща в Лос Анджелис, чиято оригинална архитектура […]

Прочети още