Андрей Навални разпространи двучасов филм за „двореца на Путин”


Почти двучасов филм с разследване за „двореца на Путин” в Геленджик на черноморския руски бряг бе разпространен от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални. Обектът е известен още от 2010 г., след което избухна медиен скандал и комплексът с площ от почти 18 000 кв. м. бе закупен от бизнесмена Александър Пономаренко, който обясни, че ще го дострои и превърне в хотелски комплекс.

Сега Навални твърди, че това сложно съоръжение е погълнало 100 млрд. рубли (1.12 млрд. евро по днешния курс на рублата) и въпросната продажба е фиктивна.

Затва и авторите на разследването наричат схемата „най-големият рушвет в света”. Филмът е гледан над 3.3 млн. пъти към момента на тази публикация.

Пономаренко бил платил само 350 000 долара (1000 пъти по-малко от сумата, посочвана в медиите) и скоро след това управляваща компания е станало дружество на бизнесмена Николай Шамалов – същият, който е строил преди да научат журналистите за „двореца” върху площ от 68 хка.

Във филма се разказва, че на тази територия има хеликоптерна площадка, църква, амфитеатър, оранжерия със зимна градина (2500 кв. м), 80-метров мост, тунел в планната за връзка с плажа, в който има стая за дегустиране на вино с панорама към морето.

Околното пространство от 7000 хка принадлежи на контраразузнаването ФСБ, но до 2068 г. било отдадено на фирмата, притежаваща комплекса. Според ФБК единственият смисъл от такава операция е да се създаде буфер около „двореца”.

ФСБ не позволява да се лови риба около носа, на който е комплекса. Над територията има зона, забранена за полети и дронове.

Екипът на Навални показва и схема на комплекса, за която твърди, че е получил от един от подизпълнителите, „шашнат и вбесен от разкоша”. Планът е сравнен с няколко снимки на интериора от 2011 г. и разследването твърди, че те съответстват на схемата.

В 3-етажния дворец има басейн, сауни, хамами, спа зона, читалня, зала за кални бани, кино, изба, казино, 15-ина стаи за гости, като главната е с площ от 260 кв. м.

ФБК твърди, че финансирането идва под формата на фиктивни плащания за наем от компании, свързани с приятели на руския президент, включително държавните „Роснефт” и „Транснефт”.

Филма можете да гледате тук.

 

Вижте още:

Дворецът на Батенберг, в който той не е прекарал и един ден

Водопад от нищото пред Версайския дворец