Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Антикризисните мерки у нас: Без ДДС за хляба, отстъпки за горивата и по-високи пенсии

бедствия мерки
Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Нула процента ДДС за хляба, по-високи пенсии с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел. Това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Антикризисният пакет предвижда компенсации заради високите цени на горивата.

Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%.

За същия период обаче ДДС на виното и бирата ще бъде върнат на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%.

Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно.

За тази мярка ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли, вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%.

Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т. нар. швейцарско правило ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията. Преизчислението ще бъде в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Пакетът от антикризисни мерки включва още:

увеличаване на прага за задължителна регистрация по Закона за ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите – общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година. Съответно ще бъдат предвидени и различни срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени, посочват от пресслужбата на МС.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
03.05.2022

Георги Шопов: Строителният сектор е свикнал да работи в режим на криза

Инфлацията в жилищното строителство расте, а това се отразява негативно на всички по веригата. „В момента основният проблем пред строителството […]

Прочети още
работодателите 17.05.2022

Работодателите отлагат насрочения за 18 май национален протест

Насроченият за 18 май 2022 г. Национален протест „За сигурна енергия на достъпни цени“ се отлага. Организаторите обаче остават в […]

Прочети още