Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

С пазара на недвижими имоти днес, който непрекъснато е под натиск, малкият апартамент често се оказват единственото възможно решение за семействата, които предпочитат да имат собствен дом, пред това да плащат наем. Това важи с особена сила и за Париж, където бумът на покупко-продажби на малки жилища през последните години се наложи като неоспорима реалност. Съвременните архитекти пък са изправени пред предизвикателството да работят в синхрон с тези тенденции, предлагайки висококачествени проекти в ограничени размери.

Апартаментът, който избрахме да ви представим, е чудесен пример за това, че функционалността и удобствата на един дом не винаги се определят само и единствено от мащабите му.

През последните няколко години архитектите от l’atelier, които представят себе си като „студио за номадска архитектура“, работят по дизайна на над 40 малки апартамента. Сред проектите им са такива за преобразуване на мансарда в мини апартамент; добавяне на спалня за ново дете към малък апартамент; или като този тук – проектиране на семеен апартамент с площ от 10 кв. м на човек – нито повече, нито по-малко.

50 кв. метра за петима

„Това беше един доста амбициозен проект“, признават архитектите. За клиент, закупил стар апартамент с площ от 50 кв. м. в Париж, те са изправени пред предизвикателството да оптимизират двустайното жилище в нов дом за 5-членното семейство. Във функционално място за живеене, където родителите и трите им деца на възраст 18, 15 и 7 години, да имат лично пространство.

Първата фаза по работата на проекта е точната диагностика на това какво и как може да се направи. „Тази стъпка е решаваща, тъй като разкрива възможностите и ограниченията на даден проект. А методологията ни е вдъхновена от процесите на креативния дизайн в урбанизма, където използваме анализа на квартала като източник на вдъхновение за проектиране на пространството“.

Диагностичната фаза подчертава няколко важни особености, които трябва да се вземат предвид при проектиране на трансформацията.

Първо, цялостният етажен план е почти квадратен, което в случая се оказва предимство, за да се поберат всички необходими зони. А дължината му е само 7 метра, което минимализира проблема с дългите и тесни пространства. Това гарантира също, че всяка отделна зона ще може да се възползва максимално от естествената светлина. И не на последно място – високият три метра таван, който предлага много възможности за вертикализация на пространството. Единственото ограничение в проекта се оказва носещата стена, която минава по цялата му ширина.

Въз основа на тези параметри екипът на l’atelier решава да създаде жилищна зона, която да „преминава“ от предната към задната част на сградата. Така семейството ще може да се възползва от сутрешната и вечерната светлина. Така обособяват две отворени подпространства – кухня и трапезария от едната страна и хол от другата. А входът е интегриран между двете.

След това проектират компактна вертикална зона за банята и детските спални. В спалнята за момчетата създават две спални ниши с височина един метър. Едната е разположена над банята. Другата е под спалнята на голямата дъщеря, до която се стига чрез малко стълбище в хола.

Важен фактор в работата по проекта се оказва и времето. Предвид възрастта на двете по-големи деца, които скоро ще напуснат жилището, условието на родителите е апартаментът да се проектира така, че да може да се адаптира и развива с времето. Т.е. след като децата напуснат семейното жилище, впоследствие да остане само една спалня, без да са належащи сериозни ремонти.

За да изпълнят желанието на семейството, архитектите организират проекта в три различни фази. Включват и няколко лесно подвижни прегради в плана на пода. Така днес апартаментът може да побере петима души. Когато двете най-големи деца напуснат след няколко години, стената на спалнята на родителите ще бъде премахната, за да се създаде по-голяма всекидневна. И накрая, след около още няколко години, когато и най-малкото момче си тръгне, двете останали спални ще се свържат, за да се превърнат в по-просторна спалня за родителите.

Изборът на материали също изиграва важна роля в този проект.

За да изглежда апартаментът по-просторен, отколкото е, екипът използва един и същ материал за всички врати и прозорци. Залага на светла борова дървесина с щедър, но доста еднороден модел. За пода също използват борова дървесина в по-семпла шарка с идеята да се оптимизира естествената светлина.

Снимки, източник: L’Atelier – Nomadic Architecture Studio

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
03.06.2022

Стари силози се превърнаха в уникален жилищен проект

Harbour Club – старата сграда с „новите“ силози е интересно решение, насочено към съвременните проблеми, пред които е изправен градът […]

Прочети още
архитектура 09.05.2022

Архитектура за пример – 6 жилищни проекта, които заслужават внимание

Реставрирана викторианска къща, метална А-образна структура – среща между строителните традициите от времето на Тюдорите с ултра модерните решения, и […]

Прочети още