Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

АПИ обяви обществена поръчка за строителство на Западния обход на Пазарджик

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за проектиране и строителство /инженеринг/ на Западния обход на Пазарджик, с дължина 5,9 км. Срокът за подаване на офертите е до 11 март 2021 г.

Индикативният бюджет е малко над 80,8 милиона лева с включен ДДС. Финансирането е осигурено от бюджета.

По проект Западният обход ще започва при 123-ти км на второкласния път II-37 Панагюрище – Пазарджик – Пещера преди северния вход на град Пазарджик /откъм Панагюрище/ и ще завършва при км 128+900 на второкласния път, преди село Главиница. С изграждането на обхода интензивният тежкотоварен трафик, идващ от автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Изпълнителят на поръчката ще трябва да изготви технически проект и да изгради новото трасе на път II-37, западно от Пазарджик. Предвижда се то да бъде в 3 участъка:

Първият участък е от северния вход на града до бул.“Александър Стамболийски“, с дължина 1,94 км /от км 123+000 до км 124+940/;

Вторият участък е от бул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Любен Боянов“, с дължина 1,49 км /от км 124+940 до км 126+430/.

Третият участък е от ул. „Любен Боянов“ до южния вход на града, преди с. Главиница, с дължина 2,47 км /от км 126+430 до км 128+900/.

Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и тротоари, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 кръгови кръстовища и едно триклонно кръстовище.

На Западния обход на Пазарджик ще има четири големи съоръжения. Предвижда се построяването на мост над напоителен канал и надлез над жп линията София – Пловдив. На моста над река Марица ще бъде изградено ново дясно платно, а съществуващото ляво платно, построено през 1995-96 г. и с дължина 205 м, ще бъде рехабилитирано. Другото голямо съоръжение на обходния път е съществуващ мост, преминаващ над отводнителен канал.

Срокът за изпълнение на проектирането е 6 месеца, а на строително-монтажните работи след това – 24 месеца.

От днес продължава и ремонтът на още два участъка от Северната дъга на Софийския околовръстен път /II-18/, с обща дължина 6,4 км. Той е част от започналото в края на 2020 г. поетапно обновяване на второкласния път.

Строителните дейности започват с фрезоване на старата асфалтова настилка в 3,6-километрова отсечка между кръстовищата за Световрачене и Войнеговци /при км 15+975/ и за с. Локорско /при км 19+550/. От 19 февруари ще стартират ремонтните работи в 2,8 км участък от кръстовището за Чепинци до връзката за яз. Чепинци.

По време на ремонтните дейности двата участъка от Северната дъга ще бъдат изцяло затворени за движение. Трафикът ще преминава по обходен маршрут: през Чепинци, Негован и Световрачене.

Предвижда се ремонтните работи да приключат до средата на май 2021 г.