АПИ прибира годишно между 23 и 26 милиона лева от такса „мост“ при Русе, в града не остава и стотинка от тях


такса мост Дунав мост

текст и снимки: Светла Петрова

Между 23 и 26 милиона лева постъпват в държавната хазна като приходи от таксите за преминаване на Дунав мост при Русе.

Това стана ясно след запитване от общинския съветник от Русе Дилян Саманджиев до Агенция „Пътна инфраструктура“. Според официалната информация, предоставена от Агенцията, „приходите от такса за преминаване на пътни превозни средства по моста на р. Дунав в посока Русе – Гюргево са, както следва: 2016 г. – 23 484 607 лв; 2017 г. – 24 136 198 лв; 2018 г. – 24 740 751 лв; 2019 г. –26 020 648 лв“.

Нито стотинка обаче от тези суми не са постъпили в Русе.

Въпросът дори не стои на дневен ред, въпреки че неколкократно са правени постъпки, поне част от събираната такса да влиза в общинския бюджет. За сметка на това от държавата отпускат средства за поддържка на републиканската пътна мрежа, която преминава през територията на града, какъвто е случаят с бул. „България“.

Според Дилян Саманджив обаче постъпленията от такса мост трябва да остават в Русе или да се направят необходимите постъпки и да има финансови облекчения за русенците, които премиват по моста.

Както се вижда от данните, сумите всяка година се нарастват. Няма да коментирам какво може да се направи с тях, ясно е, че може да е много. Защо Русе да няма право поне на част от таксата да постъпва в бюджета на Общината? При положение, че се амортизира инфраструктурата на града, замърсява се въздухът, увеличава се рискът от ПТП поради претоварен трафик около „Дунав мост“ и накрая – нищо. Защо автомобили с русенска регистрация да не преминават безплатно през моста? Така ще може да се стимулира русенският бизнес. Според мен може да стане част от таксата да постъпва в Общината, но се иска воля от страна на властимащите на национално ниво“, коментира  Саманджиев.