Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Арестът на Велико Желев – гледни точки

Велико Желев

Бизнесменът Велико Желев („ВДХ“ АД), по-познат като собственик на една от големите строителни компании у нас – „Хидрострой“, излиза от ареста срещу парична гаранция от 20 хил. лева. Това съобщиха от прокуратурата. От там посочиха още, че няма данни за опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Държавното обвинение е наложило на Желев забрана да напуска страната.

Припомняме, че вчера прокуратурата обвини Желев за това, че на 24 февруари в офиса му на бул. „Цар Освободител“ в София, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, е направил опит да принуди друг човек чрез сила. Нанесени са удари в областта на лицето и тялото, се казва в обвинението. Целта била Б. А. да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща стойност от 68 хиляди лева. Нанесена е и лека телесна повреда, а деянието е извършено от повече от две лица.

Велико Желев
Кадър от задържането на Велико Желев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата трябва да търси връзка между изнудването и разкритията на ГДБОП за авансово платени 48 милиона лева за изграждането на един от лотовете от автомагистрала „Хемус“.

Междувременно служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че прокуратурата трябва да търси връзка между изнудването и разкритията на ГДБОП за авансово платени 48 милиона лева за изграждането на един от лотовете от автомагистрала „Хемус“. В края на декември миналата година ГДБОП представи цялата информация за обществената поръчка за лотове от магистралата, те са в прокуратурата, каза Демерджиев. Според него трябва да се търси връзка между това разследване и случая с изнудване. Тук е работата на прокуратурата, след като ние сме си свършили работата, прокуратурата да провери и да огласи, каза още министърът.

Министър Демерджиев пред медии. Снимка: МВР, архив

Дерменджиев посочи още, че няма актуална информация за издирвани и други лица по този случай. Той увери, че МВР ще продължи да си съдейства с държавното обвинение, включително и във връзка с предстоящите избори. 

Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата като възложител…

Арестът на Велико Желев ме изненада. Изненада ме, защото големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата като възложител. Това коментира на свой ред служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Именно държавата е допуснала незаконно строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г., извършвайки основен ремонт, скрит като текущ. По този начин е нямало никакъв контрол, добави строителният министър.

Арх. Шишков подчерта още, че няма връзка между проверките на МРРБ на Северната скоростна тангента и ареста на собственика на една от фирмите, които са я строители.

По думите му пробите са взети в последните дни на месец февруари. Все още няма и окончателен доклад, защото се правят анализи.

Министър Шишков. Снимка: МРРБ, архив

Какво казват от „ВДХ“ АД по случая?

Припомняме, че след задържането на Велико Желев, от „ВДХ“ АД. представиха и своята официална позиция по случая.

„Във връзка с проведената късно снощи полицейска акция, последвалото разследване на Софийска градска прокуратура и разпространяваната в медиите информация, смятаме за необходимо да представим официалната ни позиция по случая“, се казва в съобщението на „ВДХ“ АД.

„Лицето, подало сигнал срещу г-н Велико Желев, е било в трудово правоотношение с „ВДХ“ АД на длъжност директор „Строителство“. Първоначално е постигнато разбирателство между страните напускането на служителя да стане по взаимно съгласие, считано от 6 февруари 2023 г.

След направена вътрешнофирмена проверка са установени длъжностни нарушения, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя. От служителя са поискани писмени обяснения, които той е предоставил на 24 февруари 2023 г.

На база установените нарушения ръководството на дружеството е взело решение да бъде променена заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение от такава по взаимно съгласие на дисциплинарно уволнение“, пише в позицията на „ВДХ“ АД.

От дружеството допълват, че на 27 февруари 2023 г. е внесен сигнал до Софийската градска прокуратура, в който от работодателя „ВДХ“ АД са описани установените нарушения. Представена е и готовността на фирмата да предостави допълнителна информация за нуждите на евентуалното разследване.

„Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения, свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване – понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал“, се казва още в позицията.

***

„ВДХ“ АД е новото име на „Водстрой 98“ АД. Компанията е национален лидер в строителството на благоустройствена, енергийна, транспортна и ВиК инфраструктура, жилищни и обществени сгради, спортно-развлекателни комплекси, мащабно хидротехническото строителство и реконструкция, ремонт и поддръжка на паметници на културата.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
10.03.2023

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Подготовката на 20-то издание на форум BUILDINGSTYLE започна. Датите тази година са 21-24 ноември, а мястото вече ни е добре […]

Прочети още
27.02.2023

Строи се нещо голямо – мултисензорно арт пространство отваря врати през 2024 г.

Иновативен, футуристичен, мултисензорен и много арт проект от teamLab… Абу Даби все по-активно работи в посока разнообразяване на своето културно […]

Прочети още