Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Арх. Александър Бояджиев: Политиката на Ideal Standart e да е близо до своите клиенти

В рамките на строително-архитектурния форум BUILDINGSTYLE 2021 арх. Александър Бояджиев, старши експерт развитие на дизайнерската програма на Ideal Standart Vidima, представи новите продуктови линии на компанията, с които определено ни заинтригува. Интересен акцент в презентацията му бяха и новите стандарти за хигиена, наложени вследствие на пандемията. Освен това в момента са в ход и две други интересни събития – „Together World Tour“ и конкурсът „Баня на годината“, които също заслужават внимание… Ето защо поканихме арх. Бояджиев да ни разкрие повече подробности за тях, както и да ни посъветва за какво да следим при тенденциите в семейните бани през 2022 г. Вижте!

Интервю: Деница МИТЕВА

Арх. Бояджиев, по време на презентацията Ви на BUILDINGSTYLE 2021 за новата гама продукти от Ideal Standart, поставихте акцент върху стандартите за хигиена. Как и доколко тези стандарти се промениха през последните две години вследствие на пандемията?

За съжаление животът ни поднесе една ситуация, през която всички трябваше да преминем. Малко или много вече започваме да се справяме, но ни накара да се замислим за това, че хигиената около нас е изключително важно да е на високо ниво. До момента може би една част от нас не са обръщали достатъчно внимание на този фактор, но покрай Covid-19 пролича, че е от първостепенно значение, за да може човек да се чувства спокоен.

На много хора, които прекараха тези две години предимно в работа от вкъщи, сега им предстои отново да се върнат в офиса.

Но цялото това завръщане малко или много е притеснително за тях, заради всички вирусни инфекции, които съществуват около нас. Ние не можем да ги видим, но можем да се защитим като, посредством по-високата хигиена, намалим максимално риска за среща с тях. И ние, като голям производител, водещ в производството на продукти за санитарните помещения, включително и за обществени пространства, трябва да отговорим на този проблем.

Как?

Както един човек търси решения за своите проблеми, така и големите фирми трябва да се опитват да решават проблемите, които са им поставени от техните клиенти спрямо времената, в които живеят. Затова в Ideal Standard, чрез новите решения в продуктите за обществени пространства, които предлагаме, се опитваме да отговорим на това търсене, на този проблем и да предложим решенията, от които имат нужда хората, инвеститорите и всички ние като общество.

Това означава ли, че новите Ви продуктови линии са разработени именно като отговор на пандемията?

И да, и не. Реално част от тези решения са разработени доста години по-рано, но ситуацията засили и ускори процеса при навлизането им на пазара.

По време на форума представих хедлайнера Intellimix, но той е в разработка няколко години преди пандемията да стане факт, като реално беше лансиран на пазара през 2020 г. – в разгара на пандемията. В момента обаче имаме набор от продуктови линии, които могат да се обединят и да донесат едно цялостно решение, което осигурява много по-висока хигиена и всеобхватни решения. Ако вложим в даденото санитарно помещение само една от тези линии, ще имаме частично решение, но влагайки и комбинирайки различни от тях, даваме генерален отговор на този въпрос.

Арх. Бояджиев представя новата гама продукти по време на BUILDINGSTYLE 2021. С всички новости на компанията можете да се запознаете тук.

Какъв е подходът на Ideal Standart към пазара – стремите се да налагате тенденции или да следвате тези, породени от търсенето?

Подходът е двустранен, това е един постоянен процес на комуникация, за да можем да отговорим на търсенето на пазара. Фирмата е в постоянна комуникация с дизайнери и архитекти, за да може да тече този обмен на виждания и тенденции, които са в момента на пазара – какво се търси, какво се проектира, от какво имат нужда съответно проектантите и крайният клиент. Затова и нашите водещи дизайнери са световноизвестни доказали се имена. Единият е Робин Левин, който е базиран в Лондон, другият – Роберто Паломба, един от водещите дизайнери и архитекти на световно ниво, базиран и работещ в Милано. Т.е. компанията се стреми да бъде част от живота на своите клиенти и на облака от хора, с които е в непрекъсната комуникация и работа.

Политиката на компанията ни е да е близо до своите клиенти. Ако тенденцията на пазара е за черни продукти за банята, ние ще ги разработим и осигурим на пазара. Когато на дневен ред е цветната керамика, отговаряме с цветни продукти и пр.

Част от тази политика ли е “Together World Tour” или има други цели? Разкажете ни повече за това събитие.

„Together World Tour“ стартира в края на миналата година и е все още в ход. Това е дигитално събитие, което е посветено точно на търсенето на дизайна в различните части на света.

Дигитално събитие, разработено от маркетинга на компанията. В него участват дизайнери, които са в различни точки на света – Париж, Лондон, Милано, Дубай… Търсят се хора, с които работим. Хора, които са едни от най-актуалните личности в света на дизайнa и архитектурата, и през тях се представят тенденциите, които са в живота на архитектите и дизайнерите не само в сферата на керамиката и продуктите за баня, а и като виждания и философия в сектора като цяло.

Как точно се случва събитието в дигитална среда?

През онлайн платформа, в която са поканени всички наши клиенти да се включат на www.togetherworldtour.com. Участниците имат възможност за личен контакт с главния дизайнер на Ideal Standard и други ключови хора от компанията. Всички тези събития могат да се проследят както на живо – предавано онлайн и превеждано на няколко езика едновременно, така и впоследствие на запис.

В ход е и друго значимо събитие за компанията – конкурсът “Баня на годината”. На какъв етап е провеждането му, какво да очакваме тази година?

18-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината е в разгара си! Сега е моментът колегите да проявят своята креативност и да покажат целия си творчески потенциал в някоя от категориите тази година! Категориите в Ideal Standard Баня на годината 2021-ва са:

– СЕМЕЙНА БАНЯ С ATELIER COLLECTIONS – 3D проект

– ОБЩЕСТВЕНО САНИТАРНО ПОМЕЩЕНИЕ – 3D проект 

– РЕАЛИЗИРАНА БАНЯ С ПРОДУКТИТЕ НА IDEAL STANDARD

Условията и критериите за оценка може да видите на www.thebathroom.bg, а срокът за финализиране и подаване на заявките е до 12.04.2022г. Регистрирайте своя проект тук.

Наградите които предлагаме тази година са повече от привлекателни и интересни!

Наградите „Ideal Standard Баня на годината 2021“ в отделните категории са:

Категория 1 – 4 000 лв. + право на 30% отстъпка за продуктите от Atelier Collections до края на 2022-ра година.

Категория 2 – 2 000 лв.

Категория 3 – 2 000 лв.

При възникнали въпроси винаги участниците могат да се обърнат към мен за въпроси!

Какви са тенденциите при семейните бани, които да следим през 2022 година?

Имаме две направления, в които семейната баня като дизайн се развива в момента.

Едното е на минималистичната баня, което се завръща. Част от минимализма, който имаме като наследство от 50-те години, но малко подправен с финландски подстил. Това е една комбинация, която търси рязкост между черно и някакъв по-пасторален, по-семпъл цвят.

Другата тенденция, която имаме при баните, е да се търси експлозивност между цветовете. Да се търсят по-смели комбинации между цветни мивки и смесители, но в добра крайна хармония.

Кои са по-интересните продукти, които Ideal Standart предлага в каталога си тази година?

Като цяло за банята се търси по-фин и изящен дизайн, затова създадохме колекцията тънкостенни мивки Ipalyss. Изработени са от керамика с малък примес от специален материал, разработка на компанията – Diamatec, което позволява купите и стените на мивките да имат дебелина от само 3 мм. За сравнение – стандартните мивки са по 9 мм. Същевременно тънкостенните мивки имат якостта, която има стандартната керамика. Цялата колекция е представена в 12 различни цвята, което дава голяма свобода на дизайнерите при проектирането на банята.

Имаме и цветни смесители, които са с pvd покритие. Предлагат се в златно, магнитно сиво и сребърно. Те са с по-високо ниво на издръжливост от надраскване в сравнение със стандартните прахово боядисани смесители. Разработка са на Роберто Паломба и се отличават с изключителен дизайн – препратка към работата на Паоло Тилче от 60-те години – дизайнерът, който създава нашата първа мивка. Сега Паломба осъвременява тези линии и им вдъхва нов живот.

Продължава ли интересът към черна санитария в банята?

Да, черното е винаги на мода… С черната серия, която създадохме, вече имаме цялостно решения за банята – от тоалетната, през мивката, смесителите, аксесоарите и системите, до абсолютно всичко. По този начин отговаряме на търсенето на пазара за черни продукти.

А какви са тенденциите в санитарията при обществените пространства?

Там се залага на по-високотехнологични продукти. Независимо за какво обществено пространство са, се предполага, че те са много на брой. Т.е. имаме голям брой продукти, които трябва да бъдат качествени, но и да предлагат предимства като икономичност, да могат лесно да се обслужват.

Как се постига това?

Тук идва ролята на високотехнологичните продукти, които могат да се управляват от app-ове и да са изключително лесни за проследяване и поддръжка от фасилити мениджърите на обществените сгради. Тук можем да отбележим колекциите Intellimix и Sphero като линии, които залагат тези стандарти в себе си.

Посредством един app (приложение) вие можете много лесно да контролирате всички настройки на тези продукти, да проследите кой режим на работа е най-правилен според това каква употреба имат; дали имат някакъв проблем, за да може да се намеси инсталатор, който да го отстрани и др. Това е и ресурсоспестяващо решение от гледна точка на човекоработа. Когато един продукт може лесно да бъде обслужван дистанционно, това намалява времето за неговото обслужване.

Не мога да не попитам и доколко ковид кризата се отрази на бранша през тези две години?

Не бих казал, че се отрази негативно в нашия бранш. Дори в някои моменти имаше съживяване на пазара. Например, в момента, в който хората се затвориха вкъщи, започнаха да правят ремонти и да облагородяват средата, в която живеят и на която преди това явно не са имали възможност да обръщат много внимание. Това доведе и до повече работа за интериорните дизайнери.

Бумът на жилищни сгради продължава да расте, особено в големите градове, така че реално за криза в бранша не може да се говори.

Първоначално ситуацията беше удар за всички, да, но след този шок, нещата много бързо се балансираха. В момента единственото притеснително, което е не само за нашия бранш, а и за бизнеса като цяло, е изключително рязката инфлация на строителните материали, която върви стремглаво нагоре.

<Край>

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!
10.01.2022

Презентациите от BUILDINGSTYLE 2021

Програмата на 18-ото издание на архитектурно-строителния форум BUILDINGSTYLE определено беше повече от интригуваща за всички присъстващи. А за това, разбира […]

Прочети още
Архитект Луков 21.02.2022

Арх. Станислав Луков: Архитектурата трябва да се впише в средата, а не обратното

Поводът да се срещнем с архитект Станислав Луков бе новооткритият пешеходен мост в града, по-известен сред местните като “Пеперудата”. Разбира […]

Прочети още