Арх. Фуксас: На площад „Света Неделя“ ще има подобия на гъби, които са символ и признак на иновация


Массимилиано Фуксас, световноизвестният архитект, който спечели проекта за площад „Света Неделя“ в София се яви на ексклузивно интервю по Нова телевизия. В студиото той заяви, че планира да запази историческия облик на площада, но същевременно и да го модернизира.

„Аз идвам в София, но и тя идва при мен. Въпреки всичко, което правя, този проект е един от най-важните за моята архитектурна кантора. Става въпрос за центъра на голям, важен град, какъвто е София. Става дума за историята на София, както и за трафика през града, който е много оплетен. Това заяви в ефира на „Здравей, България” арх. Массимилиано Фуксас, който спечели проекта за площад „Света Неделя”.

„Смятаме, че това е изключително важен проект. Бяхме разгледали много други проекти. В света обаче няма друг, който да обединява нуждите на хората, историята на града и желанието за промяна”, каза още той.

Планът на „Фуксас” е да направи пространството пред храма „Света Неделя“ достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода пък ще ни разхлажда през лятото.

„Ние никога не режем дървета, а ги засаждаме – това е закон в нашето студио. На площада ще има и подобия на гъби, които са символ и признак на иновация. Те ще светят с чиста енергия. Трябва да имаме предвид, че трафикът в следващите години ще се промени и ще се редуцира доста. Това, което ще остане, ще е или електрическо, или хибридно”, разкри Фуксас.

Според него проблемът е винаги един и същ – да се запази историята на мястото, но и да му се „придаде надежда за бъдеще“.

Източник: Нова телевизия