Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Арх. Преслава Атанасова: Бъдещето на интериорния дизайн е в естествените материали

автор: Лилия Христова

 

Срещаме се с арх. Преслава Атанасова – завършила архитектура в УАСГ и понастоящем интериорен дизайнер в Intro Design Studio. В следващите редове ще видите какво ни разказа тя за тенденциите в интериорния дизайн за 2021 г. и какви полезни съвети ни даде що се отнася до оптималното използване на пространството – било то у дома или в офиса.

Какви са тенденциите за 2021 г. в интериорния дизайн?

Интериорът винаги е бил важна част от пространствата, които архитектурата създава. Било то офис сграда, жилище или обществена тоалетна, те са така оформени, за да отговарят най-правилно на човешките нужди.

Какво наблюдавахме през изминалата 2020 г. – стотици служители, разполагащи с няколко квадратни метра работно пространство от огромни офис сгради, се наложи да бъдат изпратени в жилищата си, които, от своя страна, са лишени от някои условия за работа като простор, светлина, подходящо обзавеждане. Така едната половина от сградния фонд се оказа необитаема за сметка на другата.

Имайки предвид тези събития, се очаква в настоящата година да се залага все повече на устойчиви, адаптивни и гъвкави решения, които лесно да приспособяват към нуждите на хората в различните ситуации. Също така да се залага на естествена светлина и вентилация, естествени и сурови материали, зеленина и иновативна мебелировка за сметка на излишна и ненужна декорация, тъмни нюанси на стени, подове и тавани, помпозност и пренаситеност.

Следва да се отбележи, че когато едно пространство е създадено с повече мисъл са нужни малко външно привнесени вещи да бъде то уютно и красиво. У нас обаче има практика да се строят сгради, в които самите разпределения не са добре направени. Това впоследствие води до търсенето на интериорни дизайнери, които да „отворят пространството”.

Какви са най-често срещаните недостатъци?

За съжаление недостатъците най-често са резултат на самата архитектура. Като част от нея, интериорът на вътрешни пространства отговаря на създанената структура. Такива недостатъци са търсенето на сложни планови решения, намаляване на вече недостатъчната височина, за сметка на натруфени окачени тавани и използването на тъмни цветове като основни елементи в обитаемата среда. За жалост често срещано е създаването на малки стаи без достатъчно слънчева светлина и естествена вентилация, които, разбираемо, карат хората да се чувстват потиснати и по-малко продуктивни.

Какъв съвет би дала на хората, на които им предстои да обзавеждат жилището или офиса си?

Да използват по-светли цветове, да изразят себе си чрез пространството, като избягват всичко излишно. Да търсят удобство и  фукционалност спрямо тях самите, а не да се подвеждат по извадени от конктекст заснети моменти на част от непозната среда. Да приемат, че както ние се изменеме с времето, така и заложените естествени материали и функции се надграждат спрямо нашето битие. Нека заложим на натуралното, природното, първичното и сепмлото, а не крещящото и изкуственото.

Също така е препоръчително хората да се информират оптимално добре преди направят избор какъв да бъде интериорния дизайн на дадено пространтво, тъй като се правят пропуски поради липса на достатъчно знание. В момента например същерствуват варианти за имитация на естествени материали като бетон, тухла и камък, които не бих препоръчала. Моето лично мнение е, че имитацията в интериорния дизайн, а и не само, не е най-доброто решение, а освен това често излиза и по-скъпо. Комбнацията между дърво и бетон, от друга страна, е едно красиво и стилно съчетания, тъй като единят материал е топъл, а другият суров.

Предвид обстановката, в която се намираме от март 2020 г., на все повече хора им се налага да работят от вкъщи, което води до обединяване на дома с офис пространството. Какви биха били твоите съвети за обособяването на оптимално комфортен работен кът у дома?

Не е нужно да се жертва цяла стая за работно пространство, защото понякога дори няма място за обособяването на такова. Въпреки това може да се заложи на висока и подвижна растителност, достатъчно светлина на фона на светли и топли нюанси и на подходящи мебели за провеждането на необходимата работа.

От друга страна – променя ли се интериорът в офис пространстава предвид настъпилите промени и, ако да, как?

Интересното е, че до момента се работеше за това да има споделени офис пространства, където хората, най-вече фрийлансърите, да се събират, за да работят заедно. Сега този процес най-вероятно ще се обърне. Търси се уединение и спокойствие и простор в процеса на работа и социалност и комуникация по време на почивката. Смятам двете дейности трябва да съществуват паралелно, но не винаги съвместно.

Все повече се залага на проекти, които предвиждат работни места на открито в зависимост от определения тип климат, разбира се. Също предвиждането на необходимата вентилация.

Хората работят от вкъщи, а фирмите и големите компании разчитат на технологиите вместо на скъпо струващите офиси. Смятам, че този преход е положителен и че е насочен към по-практични, по-осмислени и устойчиви пространства. А да говорим за връщане към нормалното, т.е. към времето на консуматорската култура, мисля че е не е редно.

 

Вижте още:

Куполният дом – един от най-добрите избори, които можеш да направиш за себе си

Историята на куполното строителство