Виж 1към1

Novacolor – предложение в категория „Довършителни работи“

Прочети още

Арх. Радомир Серафимов и сградата на NOVA TV – предложение за номинация в категория „Архитект“

Снимки: Ателие Серафимови

               Първото предложение в категория „Архитект“ е за Ателие Серафимови с проекта на арх. Радомир Серафимов за новата сграда на “NOVA BROADCASTING GROUP”. Сградата e eмблематична както за медийната група „United Group” и NOVA TV, така и в сферата на строителството в страната.

Този проект събира всички телевизии, радиа и медии, част от портфолиото на групата, заедно с администрацията и управлението в един мегакомплекс за broadcasting от ново поколение. Сградата осигурява нови, просторни и функционални офисни пространства, по-големи апаратни, монтажни и изцяло нов News Room, създаден по най-съвременните стандарти за производство на телевизия. Комплексът предоставя възможността на едно място да се създава и произвежда телевизия с най-високо качество в чисто нови и модерни студиа.

               Сградата е развита на 7 етажа и разполага с едно подземно ниво. Общата разгъната застроена площ с подземното ниво е 24 637 м2, а разгънатата застроена площ над терена е 17 460 м2.  Проектът се характеризира с връзка между няколко опростени обема, в които главно значение има функционалността. Във вътрешната част в контакт със съществуващо хале е разположен обемът на четирите студиа. Около него, в Н-образна форма, са развити обслужващи помещения, апаратни и монтажни. Пред тях е офисният блок, в който на седемте етажа са разположени офиси, кабинети, работни зали, ресторант и рецепция.

Първите два етажа на сградата отстъпват от останалите навътре, за да оформят широка, покрита пасажна зона. Тази зона е подчертана с монтирания на фасада мултифункционален екран с впечатляващите размери от 23 м на 6 м височина, който осигурява интерактивно и модерно преживяване при влизане в сградата. Екранът е своеобразна архитектурна асоциация, която изразява създаването на телевизия и в екстериора.

„Постигането на тази симбиоза между вътрешния и външния облик на сградата бе едно от големите предизвикателства в проекта. Използвахме сложно конструктивно решение, което доведе до елегантно освобождаване от колонада пред екрана. Офисните етажи над тази зона са окачени на метална конструкция и ферми, монтирани на покрива и носеща всички етажи от втори до седми. Това позволи да получим 24 м свободно разстояние, което да оформи запомнящо се входно пространство, подобаващо на институцията телевизия.“

 Сградата е изключително сложна във функционално и инсталационно отношение проект. Разпределенията по етажите са различни, отчитайки специфичната ѝ функция и изискванията на инвеститора. На партерно ниво има голямо входно фоайе и ресторант за работещите в сградата. Там са разположени и първите две студиа с обслужващи апаратни, гардеробни и гримьорни. Студиата са със светла височина от 11 м и отговарят на три офисни етажа. Над тях са разположени другите две студиа със същата площ, но по-малка височина – 7 м.

Едно от основните изисквания на инвеститора беше да разполага с достатъчни на брой и площ нови студиа в самата сграда. „Ограниченото място заради вече работещата логистична база в имота представляваше предизвикателство за разполагането на студиата в едноетажен обем. Тук предприехме нестандартно решение и изпълнихме четирите студиа едно над друго, така че да имат вътрешна функционална връзка с необходимите помещения на първо и четвърто ниво, както и възможност да се разширят в съседното хале. Това от своя страна беше и предизвикателство в конструктивно отношение – при големите подпорни отстояние да получим свободно пространство за декори и оформление на телевизионните сетове.

На четвърто ниво е и сърцето на телевизията – News Room-a. Решението студиата да са едно над друго позволява вече и директна връзка на News Room с новото новинарско студио. На всички етажи са подсигурени гардероби, кухни и място за хранене на работещите, както и тераси за почивка. Предвидени са просторни офиси, малки и по-големи зали за срещи, кабинети за управителния състав, монтажни и апаратни.

Проектът за интериорен дизайн на общите части и зоната на рецепцията в сградата е дело на студио RМ Interior Design с водещ проектант арх. М. Илиева. Покривът е своеобразен инсталационен етаж, където са позиционирани всички външни инсталационни машини. Те са покрити със стъклофибърни решетки, монтирани върху метална конструкция. Най-отгоре върху тази конструкция е и антенното поле на телевизията. Инсталационната зона е елегантно вписана във фасадата на сградата и остава скрита в нея. В подземното ниво са предвидени паркоместа за работещите, автомивка, складови помещения. Сградата разполага с необходимите места за паркиране на велосипеди, както и с 18 броя паркоместа и зарядни станции за електромобили. За осигуряване на пълно удобство на работещите има на разположение съблекални и бани, както и възможност за съхранение на велосипеди в отделно пространство за тях.

                Не последна по важност е специфичната фасада. Основно значение е отдадено на пропорциите и пластиката, които деликатно създават един достолепен образ на сградата. Постигнато е специфично членение на фасадното решение във височина чрез слънцезащитни елементи. Първите два етажа на сградата се отделят като база от останалите и обемът завършва с олекотена ажурна фасада обединена в общия силует с павилионен характер.

Фасадният растер е потърсен, така че да осигури оптимално дневно осветление като способства помещенията да запазят енергийния си баланс. Пластиката на фасадата оформя „ниши“, в които са разположени прозорците. Фасадните елементи под формата на триъгълници осигуряват слънцезащита и същевременно фокусират погледа на обитателя отвътре навън към гледката към Витоша, изолирайки го от индустриалната среда наоколо. Вертикалните фасадните елементи, обединени с характерни хоризонтални в една обща рамка, създават елегантна визия с отличителен и запомнящ се характер, чрез който сградата се превръща в индивидуална емблема на телевизията и отличителен символ в градския пейзаж.

За арх. Радомир Серафимов

Арх. Радомир Серафимов е роден през 1973 г. в София. През 1997 г. се дипломира с отличие в катедра „Обществени сгради“, в Университет по aрхитектура, sтроителство и gеодезия, София.  От 1998г. става равноправен съдружник в „Ателие Серафимов Архитекти” ООД, където работи и до сега  като главен проектант и управител. 

06.12.2022

Под знака на успеха: Незабравим BUILDINGSTYLE 2022 с грандиозно парти за „20 години 1към1“ /част 1/

снимки:M. S. V photographers Тотален фурор на 19-ото издание на архитектурно-строителния форум: смях и сълзи, много подаръци и изненади – […]

Прочети още
старата мелница 21.03.2022

… И старата мелница в Кърпачево стана модерен многофункционален център!

Стара история разказва за една от първите воденици в село Крушуна, която в началото на 20-и век двама братя успяват […]

Прочети още
Топливо АД