Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Арх. Шишков: Решението на КС за парите на пътните фирми не ме учудва

Решението на Конституционния съд не ме учудва. Още преди да стана министър, бях казал, че не е работа на Народното събрание да определя начина на плащането. Това е от компетентността на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и евентуално на Министерския съвет при разпределянето на бюджета. Това коментира от Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по повод решението на Конституционния съд.

С решението си съдът обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от месец април т.г., според което половината от парите за възлагания по договори за пътно поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха платени към строителни фирми, а за останалата част от дължимата сума беше предвидено това да се направи след последващо парламентарно решение.

Дали ще бъдат в бюджета за тази година или ще бъдат заложени за следващата, парите на пътни фирми трябва да бъдат платени.

Имахме готовност за това решение. Въпросът е, че след него в бюджета на държавата няма определени пари. Когато е взимано, държавата не е предвидила пари за разплащането към пътните фирми за извършено строителство от предишни периоди. Сега на служебния кабинет се пада тежката задача да намери решение за разплащане на средствата. Дали ще бъдат в бюджета за тази година или ще бъдат заложени за следващата, парите на пътни фирми трябва да бъдат платени. Лошото е, че с всеки изминал ден стават повече. Дължимите суми са от периода 2020-2021 г., преди встъпване в длъжност на предишните два служебни кабинета, обясни министърът.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
21.11.2022

Кмет дари 20 000 лв. за ремонт на Минерална баня

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански дари 20 000 лева за възстановяване и почистване на фасадата на Минералната баня в […]

Прочети още
Иван Шишков 18.11.2022

Регионалният министър: Тунел под Шипка ще има, но ефектът от него ще е минимален

Тунел под Шипка ще има, а строителството му ще се реализира през настоящия програмен период. Това заяви министърът на регионалното […]

Прочети още