арх. Жулиан Начев: Варна може да стане най-добрият град за живеене


Интервю Ани ДАМЯНОВА и Лина ГЕОРГИЕВА

Жулиан Начев си е мечтал да бъде архитект още от дете. Той успява да сбъдне мечтата си и практикува професията с голямо удоволствие. Арх. Начев е първият в град Варна сертифициран дизайнер на пасивни сгради от Пасивхаус Институт, Дармщадт, Германия. Акредитиран е от Американския Институт за Сертификация на Зелени Сгради GBC като LEED Green Associate от 2012 г. Свързахме се с него по повод кандидатурата му за главен архитект на община Варна. Пред нас той разказа какви са плановете му за града, какво цели да постигне и с каква концепция участва в конкурса.

Арх. Начев, защо решихте да се включите в конкурса за главен архитект на община Варна?

Реших да се включа, защото това е реална възможност да бъза полезен с квалификацията и знанията си на Варна – града, в който съм роден, израстнал, учил и работил през целия си живот.

Най-важното, заради което се кандидатирах, е думичката „концепция“, защото аз имам такава за града и бих искал да я споделя с варненци.

Преди време разговаряхме с Вас за Варна и тогава казахте, че градът е ограбен и запуснат, липсва концепция и има остра нужда от реставрация. Какви са Вашите планове сега? Какво искате да промени най-напред? От какво има нужда Варна най-вече?

Плановете ми са, ако бъда избран за главен архитект, да работя за Варна от позиция, в която няма да се чуствам безучастен свидетел на събитията. Важното е да се идентифицира и защитава далновидно общественият интерес на града. Въпреки очевидното развитие на визията на града през последните 2-3 години, все още всичко се случва мудно, непрозрачно и винаги в последния възможен момент. Безспорно градът изглежда много по-добре, но за мен лично е по-скоро е лустросан, отколкото променен и ефективно благоусторен..

Ще променя всичко, което ми позволява позицията на гл. архитект, така че подчинената ми администрация да работи максимално ефективно и бързо.
Ще се постарая да променя и атмосферата и условията за работа в екипа. Ще инициирам разработването на модерна и дългосрочна стратегия за развитието на Варна. Тя ще е основана на най-добрите световни практики, в рамките на приетия вече ОУП, а ако е необходимо – отвъд тях.

От какво има нужда Варна?

Най-вече от ясна, цялостна и съвременна концепция за развитие. От експертно мнение и визионерство, което да успее да привлече и гражданското участие в развитието на града. От безкомпромисен контрол при изпълнението на проектите, който фактически представлява пряка защита на обществения интерес. И разбира се, от повече прозрачност в управлението.

Казахте, че Варна с малко усилия би могла да е най-зеленият град в България. Ако спечелите, в тази насока ли смятате да работите?

Разбира се! След толкова години обучения и квалификации в областта на устойчивата архитектура в областта на зелените сгради зная със сигурност, че Варна притежава огромен потенциал, който възнамерявам да използвам и развия.
Варна може да стане наистина най-добрият за живеене град в България.
За  мен ще е важно гражданите му наистина да го почустват като такъв. Не  просто на входа и на изхода от града да бъде сложена табела от нечия годишна класация.

С каква концепция участвате за главен архитект на община Варна? Може ли да разкажете какво смятате да представите?

Ще участвам със собствена, различна и балансирана “зелена” концепция, която да зададе необходините посоки за устойчиво развитие на града. Да даде конкретни решения на различните проблеми.

Не бих искал да споделям много детайли от нея на този етап, тъй като трябва първо да я предам за разглеждане на комисия, засега е обвита в мистерия:)

Според съобщението на общината, ако коцепцията ми получи одобрението на комисията, ще ми бъде дадена възможност да я защитя публично.

Какво мислите за транспорта на град Варна?

Транспортът е кръвоносната система на всеки град, а Варна много изостана по отношение на транспорта през последните години. Проектът за интегриран градски транспорт буквално буксува, няма информацинна система. Няма организация на движението, няма синя зона, няма нов мост, нов терминал, ново пристанище и т.н.

Станахме за смях по цял свят с нашите “минималистични” велоалеи.

Аз лично не се сещам за друг европейски град, във който да можеш да си паркираш автомобила безплатно, безсрочно и безнаказано в централната градска част. Това са милиони загуби за общината и доволно количество шум и замърсяване във въздуха и по улиците на града. Това трябва да спре незабавно.
Не съм убеден доколко решението на проблема може да зависи от позицията на гл. архитект на общината, но ви  уверявам, че ако аз съм на тази позиция, каквото зависи от мен, ще бъде направено.

Искате ли да кажете нещо на Варненци по отношение на Морската градина и застрояването там?

На варненци по повод на Морската градина бих казал, че ако бъда избран за гл.архитект се очертават няколко трудни години за желаещите да паркират или строят в парковете и зелените площи въобще.

Коя е любимата Ви сграда във Варна?

Имам няколко любими сгради, от различни периоди. От по-новите ми харесва Фестивалният и конгресен център. Може би една от най-уникалните сгради във Варна, както във визуално, така и в технологично отношение. За времето си ФК, както го наричат варненци, е бил космическа технология. В момента е малко позападнал, загубил голяма част от блясъка и фукциите си.

Според мен обаче все още носи в себе си огромен потенциал да бъде истинска архитектурна забележителност за града ни. Би било добре, да се даде възможност на хората да гледат на тази сграда не през очите на миналото, а през погледа на бъдещето. Убеден съм, че при адекватно преосмисляне и връщане на младите хора в нея, тази сграда има пълния потенциал да изпълнява и днес функцията си, заради която е изграденна – а  именно съвременен, динамичен център на културния живот на града.

Харесват ми и много сгради, строени в началото на XX век, които напоследък са по-известни с лошото си състояние, отколкото с емблематичната си архитектура. Сред най-ярките примери са старата Софийска банка на ул. „Преслав“ и Офицерският клуб (ДНФ). Харесвам и много от вилите в местността Салтанат в Морската градина, а именно вила Буров, вила Дабков, вила Палавеев, вила Станчов. Тъжно е, че голяма част от тях дори не попадат в актуалния списък с паметници на културата, който все още очаква своето одобрение в НИНКН.

Въобще, във Варна все още има много тъжни гледки и нужда от малко повече усмивки.