Архангелова задушница е


Задушницата в събота преди Архангеловден (Мъжка или Арахангелова задушница) е „Велика задушница“. В този ден си спомняме за загиналите воини. Ритуалът повелява да се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати.

На Архангелова задушница, или наричана още Голяма задушница, се правят общи трапези. Това е последната за годината задушница, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Някои твърдят, че Архангелова задушница се нарича още „войнишка“, защото през годините точно през ноември България започва участието си в много войни, в които са загиват безброй млади момчета. Това са Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

research symptoms