Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Археолози откриха ГКПП от 3 век пр.н.е.

ГКПП
Да откриеш Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП), докато търсиш древен религиозен храм!

Така накратко можем да представим откритието на египетски археолози, които се натъкнаха на следите от ГКПП от времето на цар Птолемей Трети, управлявал от 246 година пр.н.е. до 222 година пр.н.е. Откритието е направено по време на разкопки за търсене на останки от птолемейски храм.

Пунктът, открит в Габал ал-Хариди в южната област Сухадж (Египет), представлява тухлена сграда, подобна на кула, предназначена за проверка и контрол на движението при преминаването на границата между две области, събиране на данъци и осигуряване на защитата на корабоплаването по река Нил. Това обясни генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири.

Намиращият се в близост храм е посветен на древноегипетската богиня Изида. Дължината на постройката е 33 метра. Широка е 14 метра, като оста й е разположена от север на юг. 

Археолозите са открили ценни находки и от документи с имената, длъжностите и заплатите на работници, както и къщата на един от ръководителите им. Намерени са и гробници от различни периоди – от края на Старото царство до края на Птолемейската династия. 

ГКПП
Снимки: Министерство на туризма и паметниците на културата, Египет

Любопитно е да се спомене още, че Птолемей Трети е един от най-могъщите владетели на Египет от тази династия. При неговото управление държавата разширява териториите си. Контролира основни търговски пътища, което позволява на столицата й Александрия да се превърне в един от основните културни и търговски центрове на елинизма. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Зевс 27.04.2022

Археолози откриха гръцко-римски храм на Зевс в Северен Синай

Египетска археологическа експедиция откри гръцко-римски храм на Зевс в Тел ел Фарама в Северен Синай. Изследователите са намерили останки на […]

Прочети още
винарна 12.10.2021

Археолози откриха винарна на 1500 години

Археолози откриха масивна древна винарна на 1500 години. Комплексът, разкрит от израелските археолози включва пет преси, складове, пещи за глинени […]

Прочети още