Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Археолози откриха гръцко-римски храм на Зевс в Северен Синай

Зевс

Египетска археологическа експедиция откри гръцко-римски храм на Зевс в Тел ел Фарама в Северен Синай. Изследователите са намерили останки на постройки от кирпичени тухли и каменни блокове от мрамор. За това съобщават от Министерството на туризма и паметниците на културата на Египет.

Любопитен факт е, че първите археологически разкопки тук започват през 1910 година под ръководството на френския египтолог Жан Кледа. Той открива каменни блокове с надписи, които потвърждават съществуването на храм в района, но така и не успява да намери самия храм. И едва сега, 110 години по-късно, археолозите се натъкват на ценните находки. Това са блокове от червен гранит от входната порта на храма на Зевс Касий. Смята се, че името „Касий“ идва от планината Касий (Джебел ал Акра) в Сирия, която е била място за поклонение пред древногръцкия бог на небето, гръмотевиците и светкавиците. 

зевс

В момента се извършва проучване с фотограметрия, за да се научи повече за конструкцията и архитектурата на новооткрития храм. 

зевс
Всички снимки: Egyptian Tourism and Antiquities Ministry
Древният Пелузий.

Тел ел Фарама, чието древно име е Пелузий, е бил един от най-важните градове в най-източната част на делтата на Нил. Намира се на 30 километра югоизточно от днешния град Порт Саид.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
винарна 12.10.2021

Археолози откриха винарна на 1500 години

Археолози откриха масивна древна винарна на 1500 години. Комплексът, разкрит от израелските археолози включва пет преси, складове, пещи за глинени […]

Прочети още
Перперикон 04.03.2022

Над 5 млн. лева в бюджета на АПИ за 2022 г. са за археологически проучвания

За проучвания на археологически обекти, открити при строителството на големите инфраструктурни проекти, в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за […]

Прочети още