Архитект превърна циментова фабрика в свой дом


Когато Рикардо Бофил попада на порутена фабрика за цимент през 1973 г., той веднага вижда цял свят от възможности. Така близо 45 години по-късно се разжда La fábrica – структурата на фабриката е напълно преобразена и превърната в уникален и впечатляващ дом.

Фабриката се намира точно до Барселона. Тя е строена през Първата световна война, но скоро след това затваря и остава необитаема докато Бофил не я открива. След години разруха решителният архитект решава да преобрази интериора на фабриката превръщайки я в модерно място за живот и работа. Всяка стая има свой собствен дизайн, а цялата сграда е изпълнена със специални места за релаксация.

По екстериора на фабриката може да бъде забелязана растителност като палми, маслини, евкалипт и трева.

„Кухнята и столовата на първия етаж са мястото, където цялото семейство се среща“, казва архитектът. „Имам чуството, че живея в затворена вселена, която ме предпазва от това отвън и всекидневния живот.“, казва още той.

Дори и в момента по La fábrica все още тече работа. Визията на архитекта за фабриката продължава да се мени. Комините с постройката, които едно време са изпълвали въздуха с вредни и мръсни вещества, сега са изпълнени със зеленина – един прекрасен пример за красива трансформация получила се благодарение на креативно мислене.