Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Архитект Шигеру Бан печели наградата на испанската принцеса на Астурия с проект за временни убежища

Японският архитект Шигеру Бан спечели испанската награда „Принцесата на Астурия“ в категория „Единение“. За наградата са се съревновавали 36 кандидати от 17 държави. А престижното отличие му се присъжда за новаторската му работа по проектиране на временни убежища за хора, пострадали от природни бедствия и въоръжени конфликти.

С работата си арх. Шигеру е създал „подслони, осигуряващи достойнство на хората, на които е необходима спешна помощ“, мотивират решението си от международното жури. 

Архитект Шигеру Бан е известен с иновативната си работа с хартия, и по-специално с рециклирани картонени тръби, в строителството. Практиката се използва за бързо и ефективно настаняване на жертви на бедствия. Този материал – картонените тръби, е използван за бежанците от Руанда през 90-те години на миналия век и Бан става консултант на Върховния комисариат на ООН за бежанците. 

„Работата му, ръководена непрекъснато от хуманитарни ценности, и с помощта на доброволци, е пример за устойчива архитектура с рециклирани материали, спечелила международно признание“, заяви още журито. 

Хартиени дървени къщи – Kobe, 1995 – Япония. Арх. Шигеру Бан

Наградата „Принцесата на Астурия“ е с парична равностойност 50 000 евро. Тя е сред най-престижните в испаноезичния свят и в Европа. Наречена е на титлата на испанската престолонаследничка Леонор.

Отличието се присъжда в осем категории – комуникации и хуманитарни науки, изкуство, литература, обществени науки, наука и техника, международно сътрудничество, спорт и единение. Официалната церемония по награждаването ще се състои през месец октомври в испанския град Овиедо. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

снимка: Шегеру Бан, FPA

20.06.2022

Връчиха на арх. Балкришна Доши кралския златен медал за архитектура RIBA 2022

Балкришна Доши беше официално награден с кралския златен медал за архитектура за 2022 г. от президента на RIBA Саймън Олфорд. […]

Прочети още
14.03.2022

Арх. Александър Бояджиев: Политиката на Ideal Standart e да е близо до своите клиенти

В рамките на строително-архитектурния форум BUILDINGSTYLE 2021 арх. Александър Бояджиев, старши експерт развитие на дизайнерската програма на Ideal Standart Vidima, […]

Прочети още