Виж 1към1

Хотелиер за новата Програма за настаняване на бежанците: Може да сме прости, но не сме луди!

Прочети още

Архитектът, който спечели Oberlander – наградата „Прицкер“ в ландашафтната архитектура

архитект

В края на месец октомври Cultural Landscape Foundation TCLF обяви американският архитект Джули Баргман за носител на новоучредената международна награда за ландшафтна архитектура – Oberlander, която се приема за „ландшафтния“ еквивалент на престижната архитектурна награда Прицкер.

С учредяването на наградата от фондацията се надяват да допринесат за популяризирането на обхвата, мащаба и значението на ландшафтната архитектура – от оформянето на обществените пространства до справянето с екзистенциалната заплаха от изменението на климата. Напълно съгласни с идеята и убедени в това, че за ландшафтната архитектура трябва да се знае и говори повече, включително и у нас, избрахме да ви срещнем и с първия лауреат на Oberlander.

Джули Баргман

Основател на базираното в САЩ стуио D.I.R.T. („Dump it Right There“), Джули Баргман, е и професор по ландшафтна архитектура в Университета на Вирджиния.

В 30-годишната си практика се фокусира върху замърсени, занемарени и забравени градски и постиндустриални обекти. Тя често говори за желанието си да „изкопае” дизайнерски елементи от отхвърлени места. Работейки в сътрудничество с архитекти, историци, инженери, хидрогеолози, художници и други заинтересовани страни, в практиката си трансформира множество минни и производствени обекти и създава на тяхно място паркове, корпоративни кампуси и жилища.Трябва да бъдем далеч от създаването на концепцията във вакуума. Идеите се появяват, те не слизат. И всички ние сме заедно в това пътуване.

Това е концепцията, която споделя ландшафтният архитект в практиката си, в която често се опира и на своя опит като художник (освен магистър по ландшафтна архитектура от Харвардския университет, тя е и бакалавър по изящни изкуства и скулптура). С творческия си подход към ландшафта, всеки нейн проект е своеобразен разказ, който се опира на своята история и предлага алтернативни и експериментални възможности за бъдещето.

Затова и журито, определило я за достоен носител на наградата, казва:

Тя е провокатор, критичен практик и публичен интелектуалец. Тя олицетворява вида активизъм, който се изисква от ландшафтните архитекти в ерата на тежки екологични предизвикателства и постоянни социални неравенства.

архитект
Core City Park в Детройт е един от най-знаковите проекти на Баргман: Изпълнен с изкуство парк, вграден в градския пейзаж на изоставени някога индустриални сгради.

На въпрос да сподели за своите подходи при проектирането на минни и производствени обекти, които в последствие се превръщат в забележителни паркове, Бергман споделя:

„Още като студент понякога буквално пълзях през минни и производствени обекти, много от които днес не съществуват. Исках да видя как се отнасят към тях и в повечето случаи не бях съгласна с това, на което бях свидетел. Ограничителни политики за рекултивация, невдъхновяващите практики за саниране и повърхностното разглеждане на бивши производствени обекти ме ядосваха. Започнах открито да критикувам всички тези неща, но също така бях и вдъхновена от тях. Те ми вдъхнаха желанието да предложа дизайнерски алтернативи и ме накараха да създам експериментални студия. Това беше и времето, когато започнах да се ядосвам за това как се третират мините и хората, които работят там – и в миналото, и внастоящето.“

архитект
Студиото на Джули Баргман създава арт пространство с уникални градини на мястото на изоставена помпа и нейните резервоари във ВиК завод.

Освен че печели първата статуетка със знака на Oberlander, Джули печели и парична награда в размер на 100 000 долара. На въпроса какво би направила с тях, тя разкрива:

Вероятно ще включва в плановете любимите си неща. Например дълго пътуване из несъществуващи вече производствени и постиндустриални обекти, заедно с мои студенти и партньори.

Избирайки именно Джули Баргман за свой първи лауреат, наградата Oberlander претендира за все по-междудисциплинарната роля на ландшафтната архитектура.

„Ясният сигнал, който Oberlander изпраща към ландшафтната дисциплина, е, че тези, които работят в маргиналиите, често са тези, които създават най-много иновации“.

Убедени в това свое твърдение, съвсем логично независимото 7-членното жури избира Джули Баргман за първата статуетка.

архитект
„Може би това е едно от местата, когато се уверих, че ландшафтният дизайн прави пространствата приобщаващи“.

За наградата Oberlander

„С наградата Oberlander, еквивалент на наградата Прицкер, искахме да повишим обществения профил, разбирането и стойността на ландшафтната архитектура“. Това разкрива Чарлз Бирнбаум, президент и главен изпълнителен директор на TCLF.

TCLF работи от години за учредяването на наградата – идеята е още от 2014 г. През 2017 г. членове на фондацията – Джоан Шафран и Роб Хаймс, даряват 1 милион долара в подкрепа на създаването й.

Наградата носи името на Корнелия Хан Оберландер, родена в Германия канадска ландшафтна архитектка, която почина през май т.г. от усложнения от COVID-19. Само седмица преди 100-ия си рожден ден.

архитект
Ландашафтен архитект Корнелия Хан Оберландер. /всички снимки: TCLF/

„Ню Йорк Таймс“ я нарече „великата дама на ландшафтната архитектура“. Тя е световно призната със своята социално отговорна работа. От детски площадки до музеи – всеки нейн проект съчетава пророческото застъпничество за екологична устойчивост с модернистична чувствителност.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

17.08.2021

10 от най-забележителните архитектурни градини по света

Градината винаги е била пространствен стенограф за светилище и както историята не веднъж е показала, по време на криза това […]

Прочети още
японска градина 16.06.2021

Единствената Японска градина в София отново посреща посетители

Обновената Японска градина в Столичния зоопарк, която е и единствена по рода си в София, отново е отворена за посетители. […]

Прочети още