Архитекти интегрираха стари сгради в ново строителство


Bjarke Ingels Group (BIG) е известна със своята дръзка архитектура. Техният нов проект в Торонто – King Street West Condos получи одобрение за развитие от правителството.

Голяма част от развитието на Торонто представлява стъклени небостъргачи, което довежда до широка критика от гражданите. BIG планира да промени това с новия си дизайн на жилищна кооперация.

Вдъхновен от планината, дизайнът на BIG се отличава със стъпаловидно изкачване с върхове и долини под формата на дворове, които могат да се използват като място за събития.

Предложението е още от 2016 г. и е проектирано като набор от пиксели, изкачващи се нагоре. Има места за жилища, магазини и офиси. Тази концепция беше избрана след като архитектите решиха да избегнат развалянето в сградите на старите сгради на мястото на обекта. Дизайнът се извършва след многобройни дискусии с общността и града.

И все пак има няколко промени сравнение с първоначалното предложените от 2016 г.

Преосмисленият дизайн включва намаляване на върховете, от пет до четири в „планинската верига“ и промени по публичните места в двора.

Още в ранен етап, дизайнът взима предвид старите сградите, които вече съществуват на терена. Архитектите са направили няколко промени, така че старите структури да са подчертани малко повече.

С вътрешен двор, действащ като пространство за събития, парк и смесени търговски площи, BIG проектира структурата, за да стане постоянна част в живота на хората.

Целият дизайн на проекта има една обща закономерност – много зеленина. Освен паркът, сградата притежава тераси с дървета и друга зеленина.

Макар че има шансове сградата да претърпи още промени, едно е сигурно – това ще бъде красиво и новаторско допълнение към Торонто.

източник: .arch2o.com