Архитекти от Берлин ще проектират новата сграда на Карин дом


Обединение UNAS Studio на архитекти от Берлин и българите Биляна Асенова и Саша Чабати е победител в международния конкурс за новата сграда на Карин дом. Екипът ще получи възнаграждение от 100 000 евро. Ще бъде поканен също да сключи договор за изработване на технически, работен инвестиционен проект и авторски надзор, съобщават от kmeta.bg.

В конкурса, който се реализира в партньорство с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България, са участвали 174 проекта от 48 държави. Те бяха оценявани от международно жури с председател арх. Мартин Христов.

Новият комплекс за социално-здравни и образователни услуги за деца с увреждания и семействата им ще се вдигне върху терен от 2450 кв.м на ул. Дойран. Миналата година община Варна го дари на фондация „Карин дом“. Сградата ще е на три етажа, със застроена площ около 600 кв. м. Останалата част от парцела ще бъде дворно място със зелени площи и дървета.

Строителството на сградата трябва да приключи до 2022 г. Финансирането е в размер на 1,5 млн. евро, осигурени от датската фондция „Велукс“.

„Благодаря на всички, които подкрепят каузата „Карин дом“. Вярвам, че международното жури е избрало най-доброто предложение“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че друг социален проект – Социалната чайна, също започна от нулата. Благодарение на усилията на много хора обаче е добър пример за успешна социална инициатива. През 2015 г. община Варна подкрепи идеята, като предостави сграда в центъра на града за ползване за срок от 5 години.