Архитекти показаха терминал на летище с формата на снежинка


MAD Architects показаха дизайна на снежинка, която реално ще е терминал 3 на международното летище Taiping в Харбин. Вдъхновението за формата е дошло от снежния пейзаж в региона и може да се похвали с по-голяма оперативна ефективност и икономия на енергия в сравнение с типичната терминална архитектура. Разположено в столицата на провинция Хъйлундзян, международното летище Харбин е един от най-големите транспортни центрове в Североизточна Азия. Новият Терминал 3 ще разшири значително капацитета на летището и ще обхване площ от 3300 хектара.

Както при почти всички работи на MAD Architects, терминал 3 на Harbin Taiping International Airport привлича футуристично усещане с извити линии и модерни материали. Терминалът ще се състои от спомагателни летищни съоръжения, включително наземни транспортни центрове, хотел, търговски обекти и паркинги. Хребетите на покрива, които имитират снежните могили и леките склонове на северните равнини на Китай служат като капандури, които къпят интериора с естествена светлина и топлина. Тучни градини свързват различните нива на сградата и очертават основните зони в терминала.

„Като снежинка, която леко е паднала на земята, тя създава архитектурна поезия, която се установява в локал, като същевременно се изразява като сюрреалистично, междузвездно пространство на бъдещото въздушно пътуване“, обясниха архитектите. „Масивността на терминала е неизбежна, но дизайнът на MAD успява да създаде архитектурна програма, която е с мащабите на човека и осигурява мултисензорно преживяване, което е също така ефективно и енергоспестяващо. Схематичните коридори с форма на снежинка с пет пръста, значително съкращават времето, необходимо на пътниците да стигнат до гейта си, като същевременно свеждат до минимум задръстванията и подобряват цялостната ефективност на летището. “

Веднъж завършен, Терминал 3 ще бъде безпроблемно свързан с центъра на град Харбин чрез наземен транспортен център, който предлага високоскоростна железопътна линия, общински линии на метрото, летищни автобуси и други градски транзитни линии заедно. Акцентът на MAD Architects върху ефективността и енергоспестяването е особено важен, предвид прогнозите за новия терминал: до 2030 г. се очаква терминал 3 да обслужва 43 милиона пътници с около 320 000 изходящи полета годишно.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: MAD Architects