Архитекти правят цяла общност в небесата


Foster + Partners представиха проект за новото седалище на DJI, производителите на най-популярните търговски дронове в света. В момента новата сграда е в строителство в Шенжен и ще представлява две кули свързани с небесен мост, който ще бъде използван за демонстриране на най-новата технология на дроновете. Седалището, замислено като „творческа общност в небето“, не само ще включва научноизследователски и развойни пространства, но и ще ангажира обществеността с изложбени пространства и дори рингове за боеве между роботи.

Представено като „сърцето на иновациите“ на DJI, новото седалище е вдъхновено от дизайна на дронове – затворените със стъкло форми, които създават чувство за лекота. Големите стоманени мегатруси заковават двойните кули и позволяват големи пространства без колони между тях. Плаващите обеми са на конзоли от всички страни на сградата и включват офиси, научноизследователска и др.

„Нашата цел е да създадем уникална работна среда, която да олицетворява духа на изобретения и иновации, с които  DJI завладяха света на роботиката и технологията“, каза Грант Броукър, ръководител на Studio of Foster + Partners. Сградата е оптимизирана, за изпробване и демонстриране на най-новата технологии при дроновете – уникални лаборатории за летателни изпитания с четворни височини от тавана до пода, които се плъзгат за да изстрелват дроновете на открито. На приземния етаж ще се помещава публично изложбено пространство и нов театър за представяне на нови продукти.

Източник: Inhabitat.com